V mednarodnem projektu spoznavali lokalne jedi in lepote pokrajine

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je v sodelovanju z dijaki srednje politehnične šole iz avstrijske Lipnice izvedla mednarodni projekt Erasmus+.

Prlekija-on.net, petek, 26. januar 2024 ob 07:48
Mednarodni projekt Erasmus+ na SŠGT Radenci

Mednarodni projekt Erasmus+ na SŠGT Radenci

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je v sodelovanju z dijaki srednje politehnične šole iz avstrijske Lipnice (Polytechnische Schule Leibnitz) v času od 8. 1. 24 do 10. 1. 24 izvedla mednarodni projekt Erasmus+.

Štiriindvajset dijakinj in dijakov s spremljevalnimi profesorji ter s koordinatorico projekta avstrijske šole Željko Platzer-Papič so v ponedeljek dopoldan sprejeli v Dijaškem domu SŠGT Radenci, kjer jih je nagovorila ravnateljica SŠGT Radenci Karmen Stolnik.

Prvi dan je bil namenjen delavnici s področja gastronomije, dijaki 3. ab razreda so ob mentorstvu strokovne učiteljice kuharstva Zdenke Mesarič pripravljali značilne jedi regije, pri čemer so aktivno vključili tudi avstrijske dijake. Delo je bilo zanimivo, poučno in tudi odlični rezultati niso izostali, sporazumevanje je potekalo v nemškem jeziku, ob usmerjanju prof. nemščine Vide Pelc pa so se gostje iz Avstrije naučili tudi nekaj besed slovenskega jezika. Jedi so sovrstniki iz Avstrije in dijaki SŠGT - domači mladi kuharji - na koncu skupne kuharske delavnice použili v sproščenem vzdušju ob lično pogrnjenih mizah strežne učilnice. Za postrežbo so poskrbeli dijaki 3. ab razreda pod vodstvom strokovnega učitelja strežbe Dušana Zelka.

Mednarodni projekt Erasmus+ na SŠGT Radenci

Naslednji dan so avstrijski sovrstniki spoznavali pomursko regijo, lepote pokrajine z izbranimi točkami s področja turizma in gastronomije, pri čemer so se izkazali dijaki 3. Tb, 4. Tb ter 3. a razreda pod vodstvom strokovnih učiteljic turizma Bojane Flegar in Elvire Štumpf. Avstrijskim sovrstnikom so v Veržeju pokazali zanimivosti Rokodelskega centra DUO Veržej, Čebelarski muzej - Čebelarstvo Tigeli, v Moravskih Toplicah pa Terme 3000 ter Čokoladnico in čebelarstvo Tara. Na koncu je sledil ogled Expana in Vulkanije.

Tretji dan projekta je bil namenjen ekskurziji v Ljubljano. Ogledali so si Hotel Intercontinental, v Hiši eksperimentov so bili prisotni pri izvedbi delavnic eksperimentov s področja naravoslovja, sledil je tudi ogled starega mestnega jedra Ljubljane, skozi katero so jih v angleškem jeziku popeljali domačini - dijaki SŠGT Ljubljana.

Trije projektni dnevi so se iztekli. Obogateni z novimi znanji s področja gastronomije, turizma in tujih jezikov ter polni vtisov lepot slovenske pokrajine ob Muri so se avstrijski dijaki po vrnitvi iz Ljubljane zvečer poslovili ter se odpravili proti domu z obljubo, da se kmalu spet srečajo.




Več v Kultura in izobraževanje