Naše nebo ponovno prepredeno z belimi letalskimi sledmi

Ob dandanašnjem množičnem letalskem prometu to sicer ni nič nenavadnega, a na določene dni je teh sledi videti precej več, tudi na nebu so precej dlje...

Prlekija-on.net, sobota, 3. februar 2024 ob 13:16
Sledi letal na nebu

Sledi letal na nebu

V soboto, 3. februarja smo na našem nebu ponovno lahko opazovali "mrežo" belih črt, ki jih za sabo puščajo letala. Ob dandanašnjem množičnem letalskem prometu to sicer ni nič nenavadnega, kar lahko vidite tudi na spodnji fotografiji aplikacije Flightradar24, ki prikazuje prelet letal na povprečni sobotni dan.

A na določene dni je teh sledi videti precej več, tudi na nebu so precej dlje. Za kaj torej gre? Običajno pri tem gre za kondenzacijske sledi (Contrail), razne teorije pa ob tem govorijo tudi o kemičnih sledeh (Chemtrail), o čemer smo podrobno pisali že pred leti v članku Strupi z neba?. Še več o teh t.i. Chemtrailih in pojavih pri nas pa si lahko preberete v spodnjih povezanih člankih.

Sledi na nebu

Strupi z neba?


Obstaja več teorij

Pri tem je seveda veliko vprašajev, konkretnih odgovorov pa bolj malo, saj je to "zapraševanja neba" še vedno samo teorija, uradnih in trdnih dokazov, da je v tem kaj resnice, zaenkrat še ni, čeprav na internetu lahko najdemo ogromno informacij, ki pa ni nujno, da so vse tudi resnične. Dejstvo pa je, da na našem nebu še nikoli ni bilo toliko sledi letal, kot jih lahko vidimo dandanes. Ali gre to pripisati večjemu letalskemu prometu ali namernemu "zapraševanju" neba, zaenkrat ni možno z gotovostjo trditi. Se pa ob vseh teh informacijah lahko vsaj zamislimo, ali z neba na nas resnično "dežujejo" strupi.

Tudi Youtube recimo ob teh videih v zadnjih letih poleg poda razlago in sicer: "Teorija zarote chemtrails je teza, da so nekatere sledi, ki jih za seboj puščajo letala, v resnici kemično orožje ali biološki agens, namerno razpršen v ozračje, in to z namenom, ki ni znan široki javnosti in ki ga poznajo in upravljajo le nekateri vladni uslužbenci, zlasti zahodnih držav."

Če se pri tem opremo na konkretna in dokazljiva dejstva o kondenzacijskih sledeh, na videz teh sledi vplivajo predvsem vlažnost, temperatura in veter, ki je v času nastajanja sledi v zraku. Razlike v sledeh pripisujejo vremenskim spremembam in razlikam v mikroklimi na različnih poteh letal.

Na spodnjih fotografijah lahko vidite te črte, ki so nastale nad Ljutomerom v zraku po več ur in so se raztezale in potovale po nebu ter so bile med seboj prepredene v obliki črk A in X ali mreže, ko se poti letal navidezno križajo.

Sledi letal na našem nebu

Iz česa so sledi na našem nebu?


Sledi na nebu

Uravnavanje podnebja tudi pri nas?


Sledi letala na nebu

ARSO: Sledi letal so odvisne zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini leta
Več v Narava