Danica Makoter leta 2008 ustanovila sekcijo za ohranjanje kulturne dediščine, katere vodja je še danes

Danica Makoter iz Ljutomera je za dolgoletno ustvarjalno delovanje na področju ohranjanja kulturne dediščine prejela Miklošičevo priznanje za leto 2024.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. februar 2024 ob 09:14
Danica Makoter

Danica Makoter

Občina Ljutomer je v torek, 6. februarja, pripravila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo priznanje za leto 2024 prejela Danica Makoter iz Ljutomera za dolgoletno ustvarjalno delovanje na področju ohranjanja kulturne dediščine.

Danica Makoter je rojena 13. aprila 1946 v Logarovcih, sedaj stanuje v Ljutomeru. Po poklicu je učiteljica športne vzgoje. Takoj po upokojitvi leta 2000 se je vključila v DU Ljutomer in leta 2008 ustanovila sekcijo za ohranjanje kulturne dediščine, katere vodja je vse do danes. V začetku je sekcija delovala na področju in izročilu ročnih del, starih običajev in obrti. Zadnja leta pa članice delujejo tudi na področju zeliščarstva, kulinarike in nesnovne kulturne dediščine.

Opravile so 32 samostojnih razstav ročnih del po mnogih krajih v Sloveniji. Izvezle so 33 vaških grbov (uokvirjenih) in jih podarile Splošni knjižnici Ljutomer. Naredile 15 tipank za slepe in slabovidne z avtorsko zgodbo Jabolko in z našimi ročno-delskimi ilustracijami. Tipanko so podarile zavodom za slepe in slabovidne in okoliškim knjižnicam ter jo predale takratnemu predsedniku države Borutu Pahorju ter bile gostje v njegovem kabinetu. Dve tipanki so prevedle v ruski jezik in ju predale ruskemu veleposlaništvu ob prihodu predsednika Putina v Slovenijo.

Zbale so stare prleške recepte na področju kulinarike in izdale kuharsko knjigo z naslovom »Mešam, kuham in uživam«. Zbrale in dokumentirale so gradivo o starih obrteh in običajih, o nesnovni kulturni dediščini in vinogradništvu. Objavile so članke v Zgodovinskih listih 2021, ki jih izdaja Splošna knjižnica Ljutomer. Organizirajo čajanke ter sodelujejo z vrtci in šolami.

Za dolgoletno ustvarjalno delovanje na področju ohranjanja kulturne dediščine se je Danici Makoter podelilo Miklošičevo priznanje za leto 2024. Predlagatelj je bilo Društvo upokojencev Ljutomer.

Prejemniki nagrade in priznanj z županjo

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja





Več v Kultura in izobraževanje