Otroci vrtca Mala Nedelja obiskali muzej in galerijo v Ljutomeru

Z velikim zanimanjem so si ogledali prve Grossmannove filme, ki so nastali v Ljutomeru, nato pa se podali po muzejskih sobanah, kjer so se seznanili s številnimi znanimi osebnostmi Ljutomera in okolice.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. februar 2024 ob 08:38
Otroci vrtca Mala Nedelja na obisku v muzeju in galeriji

Otroci vrtca Mala Nedelja na obisku v muzeju in galeriji

Ponedeljkov popoldan, 19.2.2024 smo otroci oddelka 5 -6 let, starši in vzgojiteljici Liljana Peršak in Silvija Filipič namenili obisku Muzeja in Galerije Ante Trstenjaka v Ljutomeru.

V prijetnem vzdušju so nas pričakali in pozdravili Gregor Žižek, prof. zgodovine in sociologije , Vesna Laissani, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer in knjižničarka Aleksandra Šömen.

Najprej smo prisluhnili knjižničarki, ki nam je pripovedovala zanimivo zgodbico »Stoletna riba Alba«(Lara Hawthorne).

Z velikim zanimanjem smo si nato ogledali prve Grossmannove filme, ki so nastali v Ljutomeru, nato pa se podali po muzejskih sobanah, kjer smo se seznanili s številnimi znanimi osebnostmi Ljutomera in okolice, spoznali Grossmannovo življenjsko pot, zbirko njegovih fotografij in prvih treh slovenskih filmov, zgodovino Ljutomera in bližnje okolice, sprehodili smo se skozi različna zgodovinska obdobja vse od prazgodovine, pa do danes, spoznali pestro gospodarsko, kulturno, politično in družbeno življenje mesta in okolice od prve omembe Ljutomera kot trga v 13. stoletju naprej, spoznali smo potek 1. slovenskega tabora na Slovenskem, razloge zakaj je potekal v Ljutomeru in odkrili, v katerih slovenskih pokrajinah je potekalo skupno 18 taborov. Ogledali smo si etnološki in kulinarični pridih Ljutomera ter številne zanimive zgodbe o samem mestu ter njihovih prebivalcih.

Naše navdušenje se je izražalo na naših začudenih in vedrih licih. Ugotovili smo, da smo skozi vrtčev »Muzejski časovni stroj«, ki ga imamo pripravljenega kot muzej v našem vrtcu, spoznali še večjo vrednost zgodovinskega časa in pri tem nas je najbolj očaral mehanizem stolpne ure Ljutomera. Ob potovanju skozi čas smo uživali vsi, tako majhni in veliki. Hvaležni, da smo preživeli čudovit popoldan smo se poslovili z velikim zadovoljstvom, ki smo ga zapisali v knjigi vtisov s svojimi lastnoročnimi podpisi. Vsem, ki pa še niso obiskali ljutomerske knjižnice, muzeja in galerija, pa seveda to z veseljem priporočamo.

Vrtec Mala Nedelja




Več v Najmlajši