Pri RD Ljutomer ob poplavah utrpeli ogromno škodo, zaskrbljeni tudi nad (ne)urejanjem nasipov in vodotokov...

Poplave so povzročile ogromno škodo tako na ribjem staležu, nabrežinah in premoženju, saj je bil poplavljen tudi Ribiški dom na Moti.

Prlekija-on.net, torek, 27. februar 2024 ob 09:35
Poplave in delo RD Ljutomer

Poplave in delo RD Ljutomer

Leta 2023 so poplave povzročile RD Ljutomer ogromno škodo tako na ribjem staležu, nabrežinah in premoženju, saj je bil poplavljen tudi Ribiški dom na Moti. Do sedaj je bilo potrebnega veliko prostovoljnega dela in lastnih sredstev za odpravo posledic.

"Tako je bil uničen naš ribiški dom na Moti, poplavljenih je bilo skupaj 8 gramoznic od desetih, vplivov poplav nam ni uspelo zaenkrat še določiti na reki Ščavnici in našem biseru - jezeru na Grabah, da o vzrejnih ribnikih na Podgradju in manjših za nas in eko sistem v Prlekiji potokih sploh ne govorimo. Vse predstavlja več kot polovico pomembnih ribolovnih vod, s katerimi gospodarimo. Iz vod je odplavala t.i. matična jata - ta bo rabila več let za obnovitev, hudo nam je bilo, ko smo ribe pobirali po poplavnem območju na njivah in lagunah, ki so presihale po poplavah, Veliko jih nismo uspeli pravočasno rešiti. Poškodovane so bile nabrežine, skratka, utrpeli smo ogromno škodo, katero v Ribiški družini odpravljamo s prostovoljnim delom, ostali pa smo brez vse pomoči in posluha tako države, kot lokalne skupnosti," je ob tem povedal Ciril Magdič.

Med zaenkrat najpomembnejšimi deli so ureditev dostopnih poti do ribolovnih vod, urejanje nabrežin in ribolovnih mest, namenjenih invalidom in gibalno oviranim, poribljavanjem - vlaganjem rib katere so ohranili v vzrejnih ribnikih in pa nakupili pri ribogojcih v Sloveniji.

"Zahvaljujemo se vsem članom RD in tudi drugim, ki ste nam pomagali s prostovoljnim delom. Kako pa naprej, se sprašujemo, ali bomo tudi prepuščeni sami sebi, ali se bo urejalo protipoplavne nasipe, vodotoke... pa ne na način, kot je svojstven način v Prlekiji - spremembe rek in potokov v korita brez urejenih - okolju primernih nabrežin. Žalostno in zaskrbljeno spremljamo urejanje nabrežine reke Ščavnice in naših lepih potokov v jarke z uničenimi nabrežinami... okolju prijaznimi nabrežinami," še je ob tem povedal Magdič.

O tem in njihovi nadaljnji poti in delu se bodo morali vsekakor pogovoriti na zboru Ribičev v nedeljo, 3. marca.

Spodaj je nekaj fotografij poplavljenih območij in o delu RD.




Več v Gospodarstvo