Ministrica za kmetijstvo se je sestala s prleškimi vinogradniki

Vinogradniki so izpostavili predvsem potrebo po dodatnih ukrepih za preprečitev širjenja zlate trsne rumenice in ponovno aktivacijo delovne skupine na ravni ministrstva.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. februar 2024 ob 07:56
Obisk ministrice za kmetijstvo v Prlekiji

Obisk ministrice za kmetijstvo v Prlekiji

V sredo, 28. februarja, se je v naših koncih na terenu mudila nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki se je v gostišču Stari Hrast sestala tudi s prleškimi vinogradniki.

Spoznavno-delovnega sestanka, ki ga je organiziral lokalni odbor Gibanje Svoboda, so se udeležili člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Ljutomer, Društva vinogradnikov Mala Nedelja ter Društva vinogradnikov Ljutomersko-Ormoških goric. Vinogradniki so izpostavili predvsem potrebo po dodatnih ukrepih za preprečitev širjenja zlate trsne rumenice in ponovno aktivacijo delovne skupine na ravni ministrstva. Med največjimi izzivi ostaja zatiranje ameriškega škržatka in odstranjevanje okuženih trsov v opuščenih vinogradih, kjer se pričakuje aktivnejša vloga Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, pa tudi iskanje učinkovitejših sredstev za zatiranje prenašalca bolezni vinske trte. Sodelujoči so se strinjali, da bo potreben celosten, dosleden in koordiniran pristop tudi pri obnovi poškodovanih vinogradov, od nadzora nad pripravo sadik do prilagojenih podpor za prestrukturiranje vinogradov.

Vinogradništvo je znotraj kmetijskega sektorja pogosto spregledana panoga, ki pa je predvsem v obmejnih okoliših širšega pomena, saj poleg oblikovanja značilne krajine prinaša pozitivne učinke na razvoj turizma. Zato si pridelovalci želijo, da jim država nameni več pozornosti in zaustavi upad obdelovanih vinogradniških površin.

Ministrica je poudarila željo, da se vzpostavljen dialog s terenom redno vzdržuje, saj bo le na tak način lahko ekipa na ministrstvu dopolnjevala in pripravljala dokumente kmetijske politike, ki bodo upoštevali potrebe tako malih kot velikih pridelovalcev.




Več v Gospodarstvo