V KD Peter Dajnko Črešnjevci ohranjajo etnološko kulturno dediščino

Na rednem občnem zboru članov so preučili in ocenili delo v minulem letu ter potrdili plan dela za leto 2024.

Prlekija-on.net, nedelja, 3. marec 2024 ob 17:50
Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

V nedeljo, 3. marca, je potekal v dvorani vile Holt v Črešnjevcih redni občni zbor članov Kulturnega društva "Peter Dajnko Črešnjevci", kjer so preučili in ocenili delo v minulem letu ter potrdili plan dela za leto 2024.

Med najstarejše delujoče kulturno društvo v občini Gornja Radgona sodi "KD Peter Dajnko" iz Črešnjevcev. Njeno delovanje sega globoko v čas zgodovine. V tem obdobju pa so v društvu delovale različne sekcije, kot so pevski zbor, dramska skupina, tamburaška skupina in v zadnjem obdobju tudi otroška folklorna skupina, ki pa je trenutno malo v zatišju. Danes tako v društvu deluje edina sekcija tamburaška skupina, ki beleži bogato tradicijo igranja ljudske glasbe. S svojim delovanjem se trudijo ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želijo z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev.

Zgodovina tamburašev v Črešnjevcih se je začela daljnega leta 1910. Tamburaško skupino sta ustanovili sestri Marija in Terezija Zemljič. V prvi skupini naj bi delovalo 13 članov. To so potrdili še živeči potomci in fotografije, ki so se ohranile, saj so edino dokazilo, da se je pred mnogimi leti v Črešnjevcih začelo nekaj lepega. Tamburaška skupina je svoje delovanje prekinila le za čas 1. in 2. svetovne vojne. Da pa se je ohranila vse do današnjih dni pa gre zahvala predvsem neumornim vodjem ter družinskemu veselju do glasbe (tamburica gre v iz roda v rod, saj če je bil tamburaš dedek, je potem bil oče, sin, hčerka, sosed ter njihovi otroci in prijatelji). Glavni namen tamburaške skupine je ohranjati dragocene ljudske pesmi in besede za prihodnje rodove.

Po začetnem krajšem kulturnem vložku, ki so ga pripravili tamburaši KD Peter Dajnko s svojim muziciranjem in prepevanjem je v pozdravnem nagovoru predsednica društva Eva Satler pozdravila članice in člane kulturnega društva katero šteje 37 članov, ter županjo in podžupana občine Gornja Radgona Urško Mauko Tuš in Mirana Dokla. Iz podanega poročila predsednice društva Eve Satler za leto 2023 je bilo moč izbrati, kako bogato in pestro ter zanimivo je bilo preteklo leto. Skozi celo leto so se vrstili najrazličnejši nastopi v domači občini, izven nje ter v tujini. Nabavljene so bile nove ženske obleke za nastope, katere je sešila mojstrica Simona Vršič, "Simi design". Tako da bo od sedaj videz na odrih in samih nastopih, bolj enoten in usklajen. Ob tem pa gre izreči veliko zahvalo za podporo in sodelovanje z občino Gornja Radgona, Krajevno skupnostjo Črešnjevci-Zbigovci, ter zavodom Kultprotur.

Danilo Banfi vodja tamburaške skupine, se je v svojem poročilu, članicam in članom tamburaške skupine zahvalil za prizadevno delo in igranje skozi leto. Ob tem je še omenil, da se je v minulem letu pridružila nova članica skupine, pevka Marija Bezjak, tako da skupina danes šteje 13 članov. V preteklem letu je skupina imela kar 22 nastopov, od tega 15 takšnih, ki so segali izven občinskih meja. Med najbolj izstopajoče sodijo zagotovo Festival Slovenija v Pragi, kateri je potekal od 24. do 26. avgusta v prestolnici Češke Republike v Pragi, 10. srečanje tamburaških orkestrov Dravskega polja, Miklavž na Dravskem polju, Območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Napev-odsev Gornja Radgona, kjer so prejeli zlato plaketo, Božični koncert v Pertoči, kjer so bilo osrednji gostje, ter v Nedelici občina Turnišče, kjer so si delili oder z znanimi slovenskimi glasbeniki Tilnom Artačem, Heleno Blagne in glasbeno skupino Čuki.

Nabaviti želijo manjkajoča oblačila

Plan dela za leto 2024, ki so si ga zadali v društvu, je prav gotovo obširen in pester. Nabaviti želijo manjkajoča oblačila, za moški del skupine, 23. marca sledi pomemben nastop Regijsko srečanje tamburaških skupin, sistema Farkaš v avli Osnovne šole Gornja Radgona, udeleži se bodo srečanj, kot so območna revija ljudskih godcev in pevcev, 11. srečanje tamburaških orkestrov Dravskega polja, želijo pa si več nastopov na samih prireditvah v domači občini in pa tudi izpeljati samostojno prireditev, za kar pa je za društvo seveda preveliki finančni zalogaj.

Urška Mauko Tuš, županja občine Gornja Radgona je povedala, da z veseljem spremlja delo tamburaške skupine; "zares je v društvu začutiti interes etnološke kulturne dediščine in to vi veste in hočete dajati naprej". Podžupan Miran Dokl pa je ob tej priliki pohvalil dosedanje delo, ter izrekel: "opravljate veliko poslanstvo, ste prenašalci preteklosti v prihodnost, ponosni na korenine. Kjer koli se pojavite delujete veličastno."

"Da lahko uživamo v sedanjosti in se veselimo prihodnosti, namreč potrebujemo svojo preteklost". Pri tem ni lepšega, kot se nostalgično spominjati tistih lepih trenutkov, ki smo jih preživljali s svojimi starši ob prepevanju in poslušanju slovenske glasbe. Muziciranje na tamburice v Črešnjevcih tako po vseh teh letih ostaja še naprej trden dokaz, da z voljo in odrekanjem dosežeš veliko. Tamburaši pravijo, da delajo s srcem, kraju in občini pa v ponos.

Foto in tekst: Marjan Slavič




Več v Kultura in izobraževanje