Društvo vinogradnikov Mala Nedelja z novim vodstvom

Na rednem letnem občnem zboru so vinogradniki pregledali delo v preteklem letu, sprejeli načrt aktivnosti za tekoče leto in izvolili novo vodstvo. V naslednjem štiriletnem mandatu bo društvo vodil Marjan Novak.

Branko Košti, ponedeljek, 4. marec 2024 ob 13:37
Občni zbor DV Mala Nedelja

Občni zbor DV Mala Nedelja

Na rednem letnem občnem zboru so se v svojem novozgrajenem domu zbrali vinogradniki Društva vinogradnikov Mala Nedelja. Predsednik Anton Žinko je v poročilu predstavil številne izvedene aktivnosti v letu 2023. Kot vedno v četrt stoletnem delovanju društva, so poudarek dali izobraževanju, pripravi in izvedbi prireditev ter sodelovanju na prireditvah drugih društev in organizacij, veliko truda in časa pa je bilo vloženo v zaključna dela pri dokončanju vinogradniškega doma in urejanju njegove okolice.

Na področju izobraževanja so organizirali predavanje o senzoričnem doživljanju vina in kulinarike, o zaščiti vinske trte in pripravah na trgatev, predavanje in praktični prikaz rezi vinske trte in zelenih del v vinogradu, izvedli delavnico Kletarski večer, ter se podali na strokovno ekskurzijo v Podravje.

Z namenom promocije svojega delovanja organizirajo prireditve, namenjene tudi širši javnosti. Tudi v preteklem letu so izvedli Pohod od kleti do kleti, postavili klopotec pred vinogradniškim domom v Moravcih, pri zelenem oknu v Moravcih opravili trgatev potomke stare trte z Lenta, pospravili društveni klopotec ter izvedli Martinovanje na prostem s krstom mošta v središču Male Nedelje.

V zadnjih letih veliko truda vložili v gradnjo vinogradniškega doma

Sodelovanje na prireditvah v organizaciji drugih društev in lokalne skupnosti je prav tako stalnica v delovanju DV Mala Nedelja. Poleg društvenega ocenjevanja vin so vina svojih članov predstavili na 5. Državnem ocenjevanju vin VINIS v Straži na Dolenjskem in grajskem ocenjevanju vin na Ptuju, sodelovali na prireditvah Okusi Prlekije v Ljutomeru, kulinaričnem pohodu po občini Križevci, Dober den pri Mali Nedli, grajskem vinskem prazniku na Ptuju in 20-letnici DV Cerkvenjak.

Veliko truda in časa v letu 2023 je bilo vloženega v zaključna dela pri gradnji vinogradniškega doma in urejanju njegove okolice. Tako je bil zabetoniran podporni zid ob cesti, opravljena pleskarska dela, položene keramične ploščice, finomontaža elekrične inštalacije (stikala, vtičnice, IR paneli) vodovodnih pip in sanitarne keramike, montirana notranja vrata in kuhinja, zamenjan pa je bil tudi električni števec zaradi trifaznega priklopa. Vsa dela, razen polaganja keramike, montaže kuhinje in mizarskih del, so bila opravljena brezplačno, s prostovoljni delom članov.

Svoj prispevek so malonedeljski vinogradniki dodali k zmagi Krajevne skupnosti Mala Nedelja na državnem razpisu za naj podeželsko skupnost. Komisiji so se predstavili v Vinogradniškem domu, kjer so opravili tudi degustacijo vin Vinogradništva Horn. Ker gre za evropski projekt, se bodo zaradi zmage krajevne skupnosti na razpisu, letos morali predstaviti še evropski komisiji.

Leto 2024 je za DV Mala Nedelja tudi jubilejno leto, saj praznujejo petindvajset let svojega zelo uspešnega delovanja. Neprecenljiv doprinos četrt stoletnemu delovanju društva sta prispevala dva dosedanja predsednika, Daniel Horn, ki je društvo vodil 13 let in Anton Žinko, kateri je društvu predsedoval zadnjih dvanajst let. Na letošnjem občnem zboru je predsedovanje društvu prevzel Marjan Novak, kateri se je v svojem prvem nagovoru članstvu zahvalil svojima predhodnikoma za njuno vloženo delo in obljubil, da se bo trudil ohranjati tradicijo enega najuspešnejših društev v lokalni skupnosti in tudi v širšem državnem merilu.




Več v Kultura in izobraževanje