Trije razlogi, zaradi katerih so dolgoročne stave privlačne za športne stavnike

Oglasno sporočilo, torek, 19. marec 2024 ob 13:18
Dolgoročne stave so privlačne za športne stavnike

Dolgoročne stave so privlačne za športne stavnike

Če brskate po spletnih straneh stavnice po vsem svetu, boste našli poseben oddelek, imenovan dolgoročne stave ali "Outright" stave, in opazili boste, da je tam veliko dogajanja. Pravzaprav danes vse več stavnic, tudi tistih, ki ponujajo stavnice v Sloveniji, vlaga v oblikovanje dobre in privlačne kategorije dolgoročnih stav, da bi zadovoljile naraščajoče povpraševanje po takšnih stavah.

Ocenjuje se, da bo delež dolgoročnih stav v vseh športnih stavah, sklenjenih na svetovni ravni, v naslednjih nekaj letih dosegel rekordno raven, predvsem zato, ker so dokončne stave v zadnjem času vse bolj priljubljene med najboljše stavnice. Preden pa se podrobneje seznanimo z razlogi za njeno priljubljenost, si oglejmo, kaj točno so dokončne stave.

Neposredne stave: dolgoročne napovedi

Stave so tradicionalno vključevale stave pred tekmo o tem, kateri klub bo zmagal na nogometni tekmi ali katera ekipa bo zmagala na kriketu (za spletna mesta za stavnice na šport preberite več) ali v katerem koli drugem športu. Največ stav je bilo sklenjenih na posamezne, samostojne tekme in so bile večinoma kratkoročno usmerjene, osredotočene na prihajajoči dogodek.

Z rastjo stavnice v Sloveniji in prihodom interneta, ki je spodbudil razvoj spletnih stavnic, so se pojavili novi stavni trgi, v ospredje pa so prišli še manj priljubljeni stavni trgi. Eden takih trgov so bile dokončne stave ali preprosto rečeno stave na izid celotne lige, tekmovanja, turnirja ali katerega koli drugega koristnega dogodka.

Kdo bo prvak EPL, kdo bo zmagal Australian Open, kdo bo prvak v NBA, kdo bo prvak v ICC Cricket World Cup? Dokončne stave so pravzaprav dolgoročne napovedi izida velikih, celotnih dogodkov.

Tri stvari, ki spodbujajo priljubljenost dokončnih stav

Obstajajo trije glavni razlogi, zakaj so dokončne stave v porastu.

Verjetnost je bistveno večja

Kvote, ponujene za neposredne trge, so veliko višje od kvot za stave pred tekmo ali celo za stave v živo. Razlog za to je po eni strani ta, da želijo stavnice privabiti več stav za druge dogodke, ne le za prihajajoče, in si zagotoviti denar, ki se na račune steka dlje časa, po drugi strani pa je vir kvot v veliki meri odvisen od ne tako posodobljenih podatkov, zato začetne postavke ne odražajo vedno dejanskih verjetnosti dogodkov.

Višje kvote za stavnike pomenijo višje možne dobitke in večji dobiček. Pri teh stavah je torej bolj privlačno in privlačno to, da stavljavci pogosteje najdejo vrednost pri stavah in tako izkoristijo priložnosti za večji dobiček.

Veliko časa za raziskovanje in analizo

Pri neposrednih stavah stavnice pripravljajo dolgoročne napovedi, pri čemer dolgoročne napovedi po definiciji puščajo veliko več časa za raziskave in analize. Pri tem ni impulzivnih stav ali stav v zadnjem trenutku. Ni časovnega pritiska, ki lahko stavničarje pogosto zmede in jih spodbudi k napačni odločitvi. Dokončne stave omogočajo stavnikom, da temeljito premislijo o stavi, preučijo vse dejavnike in parametre ter na koncu sprejmejo informirano (kolikor je seveda mogoče) odločitev.

Morda se zdaj sprašujete, kako je lahko dolgoročna stava premišljena, če še ni ničesar izvedenega. No, to je tveganje dokončnih stav, ki ga nadomestijo višje kvote!

Manjša čustvena vpletenost

Dokončne stave so postale zelo priljubljene tudi zato, ker so stavnice manj čustveno vpletene, saj morajo dejansko bolj kot pri kratkoročnih stavah uporabiti svoje sposobnosti napovedovanja in stavljenja.

Pri sklenitvi dokončne stave se stavniki bolj zanašajo na objektivni pogled ali verjetnost zmage in manj na svojo intuicijo ali čustva. Ker imajo veliko časa za raziskovanje in analizo različnih parametrov, imajo čas za obdelavo informacij in bolj racionalne odločitve. To pomeni, da bodo svoje kompetence in veščine pri stavah pokazali bolj elegantno in poglobljeno, poleg tega pa bodo deležni zadovoljstva ob preverjanju, kako dobri so lahko!




Več v Slovenija