Na Glavnem trgu si želijo več zelenih površin, manj prometa in številne dogodke

Okrogle mize so se udeležili številni udeleženci, v razpravi pa so poudarili, da si na trgu želijo več zelenih površin, manj prometa in številne dogodke, ki bodo trgu vdihnili življenje.

Prlekija-on.net, torek, 19. marec 2024 ob 19:23
Glavni trg nekoč

Glavni trg nekoč

Občina Ljutomer je prejšnji teden v kongresni sobi Hotela Jeruzalem organizirala okroglo mizo na temo ureditve in ozelenitve Glavnega trga v Ljutomeru. Dr. Miran Puconja je govoril o zgodovini Glavnega trga in razvoju trga do danes, Gregor Reichenberg je predstavil idejno zasnovo rekonstrukcije Glavnega trga, dr. Aljaž Plevnik je govoril o zasnovi prometne ureditve mestnega jedra kot območje prijaznega prometa, doc. Aleksander Ostan pa je predstavil pomen in vlogo trgov v naših naseljih.

Okrogle mize so se udeležili številni udeleženci, v razpravi pa so poudarili, da si na trgu želijo več zelenih površin, manj prometa in številne dogodke, ki bodo trgu vdihnili življenje. V prihodnje bodo v ljutomerski občini na to temo organizirane delavnice, na katerih se bodo usklajevali predlogi, ki bodo služili kot usmeritev pri ureditvi in ozelenitvi največjega mestnega trga.

Polomljeni tlakovci in fontana na Glavnem trgu

Ljutomerski Glavni trg razpada


Fontana na Glavnem trgu

Pričela se je obnova fontane, nova idejna zasnova trga pa zajema tudi dodatno ozelenitev


Kot je znano, je trg celovito prenovo doživel leta 2008, investicija prenove pa je znašala okoli 2 milijona evrov in danes je trg v Ljutomeru v večini kamnit, saj so se zelene površine odstranile. Marsikomu se današnji trg ne dopade, dr. Pavel Šerc je pred leti tudi izjavil, da pri prenovi trga gre za "urbanistični vandalizem najhujše kategorije".

Trg je od prenove bil deležen številnih kritik zaradi preveč "kamnite" podobe, številni so si že od takrat želeli, da bi trg bil spet kdaj zelen. Tudi na našem portalu se je o tem večkrat pisalo, tudi kot prvoaprilska šala, ki bo morda kmalu resničnost.

Trg je od prenove doživel že tudi številne "lepotne popravke" saj so tlakovci in predvsem vodna fontana kmalu po prenovi začeli razpadati.

Glavni trg v Ljutomeru leta 1909

Kako je izgledal Glavni trg v Ljutomeru pred 100 leti?


Približno tako bi naj trg izgledal že naslednje leto

Glavni trg bo ponovno (delno) zelen





Več v Gospodarstvo