V teh dneh ozračje motno, kot da je megleno. A v zraku je nekaj drugega.

Zaradi prehoda puščavskega prahu čez Slovenijo, bodo danes in jutri v zraku povišane ravni delcev PM10.

Prlekija-on.net, nedelja, 31. marec 2024 ob 12:31
Ozračje je v teh dneh motno

Ozračje je v teh dneh motno

Agencija RS za okolje (Arso) navaja, da bodo zaradi prehoda puščavskega prahu čez Slovenijo, danes in jutri v zraku povišane ravni delcev PM10.

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pojav se pri nas sicer pojavi vsako leto, včasih bolj, drugič manj izrazito, tudi večkrat v letu. Po navadi nato dež spere prah iz zraka, kar je nato še bolj izrazito vidno na raznih površinah, najbolj na avtomobilih, kar si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.

Puščavski prah
Saharski prah nad delom Evrope, vir: dust.aemet.es
Puščavski prah je najbolj viden na vozilih

V zraku velike količine puščavskega prahu, oranžno opozorilo zaradi vetra


Onesnaženost s PM10 delci
Onesnaženost s PM10 delci, vir: Arso

Temperature do 25 °C

Po napovedih Arso bo popoldne v vzhodni Sloveniji dokaj sončno. Drugod bo pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, lahko tudi zagrmi. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24, na severozahodu okoli 12 °C.

V ponedeljek bo na vzhodu še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Dež se bo dopoldne na zahodu krepil in se popoldne širil proti vzhodu. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodni veter, po prehodu hladne fronte pa severozahodnik. Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, na vzhodu do 25 °C, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo.

V noči na torek bo še nekaj padavin, lahko tudi kakšna nevihta. V torek bo sprva delno jasno z meglo po nekaterih kotlinah. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, spet bo pihal jugozahodni veter. Predvsem v zahodnih hribovitih krajih bo občasno rahlo deževalo.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu



Več v Narava