V zraku velike količine puščavskega prahu, oranžno opozorilo zaradi vetra

S prehodom vremenske fronte se bodo ravni delcev PM10 proti večeru postopoma znižale.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. april 2024 ob 11:18
Puščavski prah je najbolj viden na vozilih

Puščavski prah je najbolj viden na vozilih

Zaradi puščavskega prahu bodo danes ravni delcev PM10 še vedno povišane, navaja Agencija RS za okolje (Arso). S prehodom vremenske fronte se bodo ravni delcev PM10 proti večeru postopoma znižale. V torek bo onesnaženost zraka z delci povsod po Sloveniji nizka.

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Puščavski prah
Saharski prah nad Slovenijo, vir: dust.aemet.es
Ozračje je v teh dneh motno

V teh dneh ozračje motno, kot da je megleno. A v zraku je nekaj drugega.


Puščavski prah
Puščavski prah v zraku
Onesnaženost s PM10 delci
Onesnaženost s PM10 delci, vir: Arso

Na severovzhodu bo popoldne pihal močan jugozahodnik

Popoldne se bodo padavine na zahodu okrepile in se širile proti vzhodu. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodnik, po prehodu hladne fronte pa severozahodnik. Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, na vzhodu do 25 °C, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo.

Ponoči bo še nekaj padavin, lahko tudi zagrmi. Zjutraj in dopoldne bodo padavine ponehale. Jasnilo se bo. Jutranje temperature bodo od 4 do 9, v alpskih dolinah okoli 1 °C.

V torek bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno, spet bo zapihal jugozahodnik. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 °C.

Arso je izdal tudi opozorilo, saj bo na severovzhodu popoldne pihal močan jugozahodnik.

Oranžni alarm
Oranžno opozorilo zaradi vetra, vir: Arso

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. V četrtek bo povečini sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu



Več v Narava