Odprl se je Mednarodni sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi

Na Mednarodnem sejmu lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi v Gornji Radgoni se predstavlja 170 razstavljavcev iz trinajstih držav na skupni razstavni površini 9.400 m2.

Prlekija-on.net, petek, 5. april 2024 ob 16:03
Sejem LOV 2024

Sejem LOV 2024

V Gornji Radgoni je danes odprl vrata mednarodni bienalni sejem ribištva, lovstva in aktivnosti v naravi, ki vabi ljubitelje narave do nedelje, 7. aprila. Lovcem, ribičem, kinologom in vsem, ki prisegajo na druženje z neokrnjenim okoljem, ponuja opremo, oblačila in destinacije za lovski in ribiški turizem. Krovne slovenske lovske, ribiške, naravovarstvene in turistične organizacije so v sodelovanju s svojimi mednarodnimi partnericami pripravile pestro strokovno, tekmovalno in družabno dogajanje. Veliko pozornosti namenjajo mladim, ki jih za dejavno druženje z naravo, za vključevanje v svoje vrste in varovanje neokrnjenega okolja navdušujejo z zanimivimi predstavitvami in aktivnostmi. Izjemno pestro sejemsko dogajanje z atraktivnimi razstavami, predstavami, nagradnimi igrami, kvizi, pokušnjami ribjih in divjačinskih jedi, številnimi preizkusi strelskih spretnosti, predstavitvijo puškarskega poklica, druženjem z lovskimi psi in s pticami ujedami, ogledom živih rib v umetnem ribniku, nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, aktualnimi strokovnimi dogodki in izobraževanji, z razstavo gob, s predstavitvami starodobnih vozil ter zamislimi za potepe v naravo vabi na sejem vse generacije!

Prisotne visoke goste je na odprtju sejma uvodoma nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. S strani lokalnega okolja jih je pozdravil Vladimir Mauko, direktor občinske uprave občine Gornja Radgona. V imenu lovcev je spregovoril Alojz Kovšca, predsednik Lovske zveze Slovenije. Slovenske ribiče je zastopal dr. Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške zveze Slovenije in Turistično zvezo Slovenije Marija Imperl, članica Upravnega odbora TZS. Leon Vrtovec, predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, SVS, je spregovoril v imenu 46-ih društev ljubiteljev starodobnih cestnih vozil iz vse Slovenije, ki so skupaj s svojimi prijateljskimi društvi iz tujine organizirali sočasno veliko razstavo starodobnikov AVTO MOTO KLASIKA. Slavnostni govornik in otvoritelj sejma je bil Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS. Z glasbo so slovesnost pospremili Prekmurski rogisti.

Predstavlja se 170 razstavljavcev iz trinajstih držav

Na Mednarodnem sejmu lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi v Gornji Radgoni se predstavlja 170 razstavljavcev iz trinajstih držav na skupni razstavni površini 9.400 m2. Neposredni razstavljavci prihajajo iz naslednjih devetih držav: Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Poljska, Slovaška, Slovenija in Srbija. Sejem spremlja tudi velika mednarodna razstave starodobnikov "AVTO-MOTO KLASIKA", ki se razprostira na kar 5.000 m2 dodatnih razstavnih površin.

Ob opremi za lov, ribolov, kinologijo in aktivnosti v naravi so krovne slovenske naravovarstvene institucije priredile pestro spremljevalno strokovno in stanovsko dogajanje in razstave.

Lovska zveza Slovenije je na svojem razstavnem prostoru uredila poseben kotiček, ki prikazuje gozdne živali v naravnem okolju. Predvajajo zanimive posnetke narave in prostoživečih živali. Obiskovalci se lahko pomerijo v streljanju na simulatorju in kupijo izbrane knjige iz Strokovne in Zlatorogove knjižnice. Lovsko dobrodelno združenje Diana je za obiskovalce pripravilo bogat srečelov. Posebna pozornost je namenjena mladim bodočim lovcem. Na voljo so jim publikacije, preizkusijo se lahko v nagradni igri. V soboto, 5. aprila se bo odvilo 17. Državno prvenstvo v jelenjem rukanju, na strelišču v Hercegovščaku pa tudi tekmovanje v streljanju na glinaste golobe. Predstavilo se bo Društvo slovenskih lovk, ki prireja za otroke v soboto predstavo Rdeča kapica. Vse dni sejma bodo obiskovalci lahko prisluhnili slovenskim lovskim pevskim zborom in skupinam lovskih rogistov. V nedeljo, 7. aprila bo potekalo tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža in kulinarični dosežki bodo v pokušnjo tudi obiskovalcem. Podeljena bodo priznanja z ocenjevanja divjačinskih salam.

Osnovna tematika predstavitev Ribiške zveze Slovenije je lov krapovcev in plenilk, predstavljene pa so tudi druge oblike ribolova, npr. muharjenje. Velika atrakcija je predstavitev domorodnih vrst rib v umetnem ribniku. Na razstavnem prostoru so še posebej dejavne regijske ribiške družine Gornja Radgona, Murska Sobota, Lendava in Ljutomer, ki predstavljajo svoje ribolovne revirje. Predstavlja se tudi Zveza društev Moja Mura. Gostujejo predstavniki zvez iz območja Alpe Jadran. Urejen je kotiček za pokušanje ribje kulinarike, za katerega še posebej skrbijo ribiške družine Gornja Radgona, Maribor in Rače. V nedeljo bo potekalo tekmovanje v kuhanju ribje čorbe. V soboto organizira Ribiška zveza Slovenije aktualen strokovni posvet na temo »Življenje v vodi po katastrofalnih poplavah v letu 2023«. Posebno pozornost namenjajo delu z mladimi in njihovem vključevanju v ribiške vrste.

Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma Racoon d.o.o. na svojem razstavnem prostoru gosti izdelke in storitve projekta Slovenski ribiški produkt, Ribiško družino Brežice in Društvo ljubiteljev lovske kulinarike Gadova peč. Pripravil je razstavo umetniških del in starin na temo lov, ribolov in narava. Predstavlja svoje založniške novosti, ribiške vabe Hanibal in bakrene kotličke. V nedeljo bo ob podelitvi priznanj za najboljšo ribjo čorbo potekala tudi podelitev priznanj najboljšim iz projekta Slovenski ribiški produkt.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo in lovstvo na 13. mednarodnem sejmu lovstva in ribištva predstavlja večnamensko, trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi ter trajnostno upravljanje z divjadjo v okviru ekosistemskega pristopa upravljanja. Promovirajo rabo lesa in lesnih proizvodov ter gozdno-lesne verige. Izpostavljajo pomen socialnih funkcij gozda s poudarkom na 14-ih naj gozdnih učnih poteh Slovenije 2024. Na otvoritveni dan so organizirali posvet na temo škod od divjadi.

Kinološka zveza Slovenije predstavlja svoje dejavnosti ter v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije pse lovskih pasem. Vsak dan bo potekal tudi dinamičen in atraktiven prikaz oddelka za šolanje službenih psov. Društvo ljubiteljev ptičarjev skupaj s svojimi štirinožnimi prijatelji predstavlja pasmo ptičar.

Strelska zveza Slovenije omogoča obiskovalcem, da se preizkusijo v športnem streljanju. Na voljo so jim privlačna simulacija streljanja z uporabo računalniških simulatorjev pa tudi možnost, da preverijo svojo natančnost v streljanju z zračno puško in zračno pištolo, ki sta med petnajstimi olimpijskimi disciplinami najbolj razširjeni disciplini tekmovalnega strelstva v Sloveniji in po svetu.

Ministrstvo za obrambo, Uprava za obrambo Maribor se predstavlja s streliščem in promocijskimi aktivnostmi za vključevanje v Slovensko vojsko. Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed obiskovalce seznanja z delom sokolarjev, opremo in živimi pticami ujedami.

Turistična zveza Slovenije predstavlja svoja turistična društva in ponudbo čudovitih kotičkov za obiske in doživetja v Sloveniji.

Društvo ljubiteljev gob Slovenije je pripravilo gobjo razstavo, v petek, 5. aprila pa tudi strokovni posvet z naslovom Vse o glivah in gobah.

Velika razstava starodobnih vozil »AVTO-MOTO KLASIKA«

Sočasna velika razstava starodobnih vozil »AVTO-MOTO KLASIKA« v organizaciji Zveze SVS - Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom d.o.o., prikazuje skrb za naravno dediščino z ohranjanjem tehnične dediščine. Posvečena je vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike.

Sejem bo odprt od 5. do 7. aprila od 9.00 do 18.00 ure. Cene enodnevnih sejemskih vstopnic, s katerimi je možen ogled vseh sočasnih sejemskih predstavitev znaša za odrasle 5,00 €, za učence, dijake in študente 3,00 €, skupine odraslih (skupina nad 20 oseb), lovci, ribiči, planinci, upokojenci ob predložitvi članske izkaznice lahko kupijo vstopnice po 4,00 €, skupine mladih nad 20 oseb pa po simbolični ceni 2,50 € na osebo. Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine. Parkiranje je brezplačno.

Foto: Jure Zauneker




Več v Gospodarstvo