Grossmannov festival slavi 20 let

Letošnji častni gost, ki bo dobil ploščo na Prleškem pločniku slavnih, bo Slobodan Šijan.

Prlekija-on.net, sreda, 8. maj 2024 ob 16:16
Grossmannov festival

Grossmannov festival

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki velja za enega najbolj privlačnih festivalov v Sloveniji tako za tuje kot domače goste in ki ga MovieMaker Magazine uvršča med najboljše in najbolj kul žanrske festivale na svetu, letos praznuje 20 let. S pazljivo izbranim filmskim programom, številnimi strokovnimi delavnicami, otroškim programom in številnimi spremljevalnimi zabavnimi dogodki, z znamenito povorko zombijev je postal osrednje stičišče in zbirališče fantastične kinematografije v tem delu Evrope in osrednji družabni dogodek v regiji, programsko pa eden najoriginalnejših filmskih festivalov na svetu.

Festival vsako leto obiščejo tudi nekatere filmske legende, kar je skoraj nepojmljivo za slovenski prostor, še bolj pa za majhen Ljutomer. Po zvezdniški zasedbi se Grossmann uvršča celo med najpomembnejše festivale na Balkanu. Temu v čast so v centru Ljutomera z evropskimi sredstvi zgradili Prleški pločnik slavnih, na katerem so najpomembnejša filmska imena, ki so obiskala festival. Med njimi so Christopher Lee, Roger Corman, John McTiernan, Robert Englund, Franco Nero, Udo Kier, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Gary Sherman in mnogi drugi, ki so v svet ponesli dober glas o festivalu in slovenski gostoljubnosti.

Grossmannov festival

Letošnji častni gost bo Slobodan Šijan

Slobodan Šijan (Beograd, 1946) se je po študiju slikarstva in filmske režije posvečal tako likovni umetnosti in filmski režiji kot publicistiki. Z mojstrovinami, kot so Maratonci tečejo zadnji krog, Kdo neki tam poje, Davitelj proti davitelju in Kako so me idioti sistematično uničili, prežetimi z značilnim črnim humorjem, je ustvaril nepozabne klasike in se zapisal med največja imena filmske umetnosti. Njegove filme si vedno znova ogledujejo nove in nove generacije ljubiteljev filma, replike iz njih pa so postale neločljiv del popularne kulture. Leta 2020 je bil Kdo neki tam poje na filmskem festivalu v Cannesu uvrščen v programski sklop Cannes Classics. Slobodan Šijan je Grossmannov festival prvič obiskal že leta 2007, ko je prejel častnega hudega mačka. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi njegov novi film Budi Bog s nama.

Slobodan Šijan

Zbirka intervjujev Grossman Tales

Jubilej prinaša tudi knjigo Grossman Tales s poglobljenimi intervjuji z 20 najuglednejšimi gosti, ki so pustili svoj pečat v svetovni filmografiji in so se na festivalu zvrstili med 2005-2024. V knjigi spregovorijo naslednji igralci, producenti in režiserji: Roger Corman, Jan Harlan, Christopher Lee, John McTiernan, Harry Kumel, Gary Sherman, Jack Sholder, Đorđe Kadijević, Goran Marković, Slobodan Šijan, Udo Kier, Robert Englund, Ruggero Deodato, Brian Yuzna, Jaume Balaguero, Richard Stanley, Sergio Stivaletti, Lloyd Kaufman, Jorg Buttgereit in Severin Fiala.

Avtor intervjujev je srbski pisec, filmski in književni kritik, esejist in prevajalec Dejan Ognjanović, dobitnik nagrade Rondo Hatton (2023) in finalist nagrade Bram Stoker (2022), redni sodelavec vodilne svetovne žanrske revije Rue Morgue.

Zbirka intervjujev Grossman Tales
Več v Glasba in film