Pogovor po telefonu jo je drago stal, okoli 25 tisoč evrov

Neznani storilec je s podatki oškodovane osebe ustvaril račun, preko katerega se je povezal z bančnimi podatki oškodovane osebe ter na tako goljufiv način z računa odtujil okoli 25.000 evrov denarja.

Prlekija-on.net, petek, 24. maj 2024 ob 17:06
Po telefonu je prejela klic neznanega moškega

Po telefonu je prejela klic neznanega moškega

V četrtek, okrog 12. ure, je na Policijsko postajo Maribor I prišla 34-letna oseba ter povedala, da je po telefonu prejela klic neznanega moškega, s katerim sta se pogovarjala o kriptovalutah. Pogovor se je nato nadaljeval preko spleta, kjer je neznani storilec s podatki oškodovane osebe ustvaril račun, preko katerega se je povezal z bančnimi podatki oškodovane osebe ter na tako goljufiv način z računa odtujil okoli 25.000 evrov denarja. Policisti v tej zvezi zbirajo obvestila.

V izogib navedenim primerom policisti ponovno opozarjajo, da se občani:

  • ne oglašajo na neznane telefonske klice iz tujine,
  • gre lahko tudi za ponarejene slovenske telefonske številke - če prejmejo klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, naj nemudoma prekinejo povezavo,
  • na računalnik ali telefon ne nameščajo programov za oddaljen dostop,
  • nikomur ne dovolijo upravljanja z računalnikom ali telefonom,
  • nikomur ne dovolijo dostopa do spletne banke.

Ob morebitnem oškodovanju svetujejo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko.




Več v Črna kronika