Po 16-ih letih delovanja še vedno Drotmantraši...

»Da konec se dotakne spet začetka in zariše novo pot...«

Ines Domadenik, predsednica tamburaškega društva Drotmantraši, sreda, 28. december 2011 ob 15:221
Božično novoletni koncert skupine Drotmantraši

Božično novoletni koncert skupine Drotmantraši

S prijazno mislijo, namenjeno poslušalcem in obiskovalcem v cerkvi Sv. Metoda in Cirila v Radencih, je izzvenelo povabilo v glasbeni večer, ki se je odvijal v petek, 23. decembra in kjer se je glasba izlila s čustvi, harmonija zvokov pa se je poigravala s pričakovanji odprtih src ter iskrenih misli nastopajočih in gostov dogodka.

Program božično novoletnega koncerta je bil obarvan z božičnimi pesmimi ter napevi in popestren z avtorskimi skladbami priznanih vokalistk Ingrid Müller, Anje Rautar in Anje Domadenik ter instrumentalistov, ki so skladbe na zvoke tamburic začinili z igranjem še na druge instrumente; Alen Kranjc na bobne in Miro Kopsa na ustno harmoniko. Za usklajenost zvokov ter dobro ozvočenje pa je skrbel Ciril Kocbek.

Prečudovit ambient Radenske cerkve je vse skupaj le še obarval in vzdušje je bilo popolno, za kar pa zahvala g. župniku v Radencih.

»V glasovih nežnih pesem drhti, z roko v roki…ljubezen in glasba..zagotovo drži, kajti govorica glasbe je pristna in ni pristrana, le drugače povedana in iz srca zaigrana.«

Z bogatim izborom božičnih pesmi smo se nekaj dni prej predstavili tudi v cerkvi Marijinega rojstva na Tišini, v novem letu pa se bomo predstavili tudi poslušalcem Maribora in sicer v tamkajšnji Stolnici.

Prehojena pot v šestnajstih letih našega delovanja je bila bogato in pomembno izhodišče tudi za našo osebnostno rast. Ves čas smo se zavedali kako pomembna je pot, ki smo jo prehodili skupaj in kaj vse smo na njej postajali. Ob tem so se krepile  medsebojne vezi in tkale niti prijateljstva. Še vedno pa sledimo našim skupnim ciljem, kot so veselje ob skupnem muziciranju, druženje ob zvokih tamburic, ljubiteljsko in bogato kulturno življenje ter realizacija mnogih možnosti, ki jih ponuja način in zvrst našega dela. Število članov je v teh letih naraščalo. Po ustanovitvi društva je prve člane v muziciranje na tamburice pospremil g. Matija Kovačič, pred več kot desetimi leti pa je vajeti strokovnega in umetniškega vodenja prevzela ga. Simona Pirc Katalinič, ki je s svojim glasbenim znanjem, zagnanostjo in poznavanjem značilnosti tamburaških instrumentov pripomogla h kakovosti in raznolikosti glasbenega repertuarja pesmi in zmožnosti, ki jih instrumenti ponujajo. Napisala je mnoge priredbe znanih ljudskih, tujih in klasičnih skladb ter nas ob tem spretno vodila in poučevala. Kot učiteljica, mentorica, glasbenica in dirigentka, nam je vedno bila v ponos in oporo. V letošnjem letu je strokovno in umetniško vodenje orkestra predala ge. Eli Sarjaš, ki tudi sama piše priredbe za orkester, svoje delo pa uspešno opravlja z veseljem in svežim zagonom. 

V vseh teh letih je skupina sodelovala na najrazličnejših prireditvah, tekmovanjih in gostovanjih. Na medobmočnih in državnih revijah tamburaških skupin in orkestrov smo prejemali visoka priznanja, kar je le še potrjevalo kvaliteto našega skupnega muziciranja. Zvoke tamburic smo prenesli tudi preko mej, saj smo gostovali že v Franciji, na Švedskem, na Madžarskem in večkrat tudi v  Avstriji.

Danes naš orkester premore 20 aktivnih članov, zato se je krepko povečala tudi zasedba posameznih instrumentov, ki pa jih vsako leto dopolnjujemo. Ljubezen do glasbe in medsebojnega druženja nas vedno znova navdihuje in dopolnjuje naš vsakdan z novimi dogodki in nepozabnimi glasbenimi trenutki. S pozitivno naravnanostjo in vedrim pogledom v prihodnost načrtujemo nove cilje in nadaljujemo z novimi glasbenimi dogodki. 

»A glejte, glasba je svet, opeva vsak hip…glasba čuti in je naš dih…«


Več v Kultura in izobraževanje