Silvestrska trgatev pri Slekovčevih

Od starega leta so se poslovili v goricah

Branko Košti, nedelja, 1. januar 2012 ob 21:273
Brači

Brači

Znana vinogradniška družina Slekovec od Male Nedelje je za sorodnike in prijatelje pripravila prav posebno slovo od starega leta. Gospodar Miroslav, bolj poznan pod vzdevkom Minč, je sklenil, da bo zadnje ure iztekajočega leta preživel tam, kjer je delal dobršen del leta - v vinogradu.

Seveda ne sam, kot je bil v vinogradu velikokrat med letom, ampak je k druženju ob delu povabil sorodnike in prijatelje, da bi skupaj potrgali grozdje, katerega so v času trgatve pustili na okrog petsto trsih z namenom, da iz njega pridobijo ledeno vino, česar pa previsoke decembrske temperature niso dovoljevale.

V mesečnem, ne preveč mrzlem večeru, so se povabljeni zbrali in veselo razpoloženi krenili v vinograd, ki jih je pričakal romantično osvetljen z baklami. Za boljšo vidljivost so nekateri uporabljali naglavne svetilke, prav pa so prišle tudi dobre stare laterne. Pesem in vriski veselih bračev so se pomešali s pokanjem petard in ostalih pirotehničnih sredstev, ki so osvetljevale nebo.

Grozdje je bilo hitro potrgano, nato se je dogajanje preselilo v prešo, kjer je bilo že mogoče poskusiti izredno sladek mošt. Po dobri večerji so prešarji nadaljevali z delom, ostali pa so se razkropili po domovih oz. krajih, kjer so se odločili pričakati novo leto.


Več v Družabno