Tradicionalno srečanje na meji Slovenija-Madžarska

Danes je to srečanje vezano na obmejno sodelovanje

Prlekija-on.net, torek, 3. januar 2012 ob 13:541
Srečanje na meji Slovenija-Madžarska

Srečanje na meji Slovenija-Madžarska

V petek, 30. decembra 2011, ob 14.00 uri, je bilo tradicionalno srečanje na meji Slovenija-Madžarska. Srečanje je ostalo tradicionalno po ukinitvi "železne zavese" in vstopu Slovenije v EU leta 2004.

Ta meja je pred več kot 60 leti ločila tukaj živečo prebivalstvo, v zadnjih letih pa so uspeli vsaj enkrat letno za nekaj ur odpreti mejo po padcu "železne zavese". Pozneje so bila srečanja predvsem na mejnih prehodih.

Leta 2004 ob vstopu v EU, pa je občina Dobrovnik obnovila nekdanjo cesto Žitkovci - Bödeháza, kjer je nekoč že bila cesta in celo stražarnica. Danes je to srečanje vezano na obmejno sodelovanje, povezav v vsakdanjem življenju ljudi z obeh strani meje in tudi veliko sorodstvenih vezi iz preteklosti. Nekoč je škofija iz Sobatheya zajemala tudi župnijo Dobrovnik (takratni madžarski Kralj Štefan je določil za vsako župnijo 10 naselij).

Srečanja so se udeležili župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, podžupan Bojan Gavrič, občinski svetniki, predsednica MSNS Anna Car, poslanec v državnem zboru dr. László Gönc, komandir PE Lendava Branimir Šijanec in rajonski policaj Darko Škraban, predsednik KS Žitkovec Ladislav Bači, župan Bödeháze Lászlo Büki, župan Rédicsa Sándor Stokker, župani ostalih občin in veliko krajanov z obeh strani meje.


Več v Kultura in izobraževanje