Maribor bo eno leto dihal s kulturo

Maribor 2012 je Evropska prestolnica kulture

Prlekija-on.net, nedelja, 15. januar 2012 ob 02:272
EPK 2012

EPK 2012

V soboto, 14. januarja, je na Trgu Leona Štuklja v Mariboru potekala slavnostna otvoritev Evropske prestolnice kulture. Mi smo v objektiv ujeli nekaj utrinkov iz Evropske prestolnice kulture že dan poprej.

Že v petek je namreč v Mariboru potekal bogat kulturni in družabni program. Obiskovalci so si lahko ogledali različne razstave ter performanse.

V Vetrinjskem dvoru je med drugim na ogled razstava The Village, ki je umetniku dalo navdih za ustvarjalni razmislek o minljivosti. Zapuščene hiše se vse bolj stapljajo s krajino, a četudi bledijo, ostajajo žive v zgodbah domačinov, njihovi navezanosti na dom, zavedanju lastnih korenin. Razstavljena dela so nastala na osnovi skupinskega naravo-umetniškega projekta za EPK Turku 2011.

V sodelovanju z veleposlaništvom Madžarske v Republiki Sloveniji je tam na ogled tudi razstava stripov Call it a day. Prvi strip naj bi izšel 1895 v ameriškem časopisu World, v zadnjih desetletjih pa doživlja razcvet tudi pri nas, predvsem zaradi t. i. romana v stripu. Na Finskem so lani obeleževali njegov 100. rojstni dan in proslavili 40-letnico Združenja finskega stripa. Na razstavi so na ogled dela 28 striparjev s Finske, Madžarske in Estonije.

V večernih urah pa so svetlobni posegi in ustvarjanje svetlobnih instalacij na Glavnem trgu vzbudili pri občinstvu osuplost in občudovanje, posredno pa so ljudi seznanili z živopisno in prepleteno kulturno zgodovino Evrope. Umetniki, ki so ustvarili Ognjene skulpture, prihajajo z vseh koncev Evrope, druži pa jih ljubezen do svetlobnega oblikovanja in svetlobnih učinkov.


Več v Kultura in izobraževanje