V Ljutomeru ekipa Ljudov spremenila tok zgodovine

Komedija Mali diktator v izvedbi Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane v Ljutomeru

JSKD OI Ljutomer, ponedeljek, 23. januar 2012 ob 23:26
Mali diktator

Mali diktator

V sredo, 18. januarja smo v ljutomerskem Domu kulture gledali najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije na 50. Linhartovem srečanju 2011, festivalu ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije: "Gledališka priredba Chaplinove filmske mojstrovine, Mali diktator Šentjakobskega gledališča Ljubljana, je žiriji Linhartovega srečanja olajšala delo, saj je brez najmanjšega dvoma to izbrala za najboljšo predstavo v celoti."

Komično so bili predstavljeni govori Adolfa Hitlerja, ki si je množice zagotovil z načinom govora, ne s samo vsebino. Videli smo ga kot nesposobnega, saj so delo diktatorja opravljali prej drugi kot on sam. Tudi vsi, ki so mu bili podrejeni, so bili prikazani na smešen način. Vsak od njih je izstopal s posebno značilnostjo. Predstavi je uspelo poseči v čas največjih strahot, ki jih je s seboj prinesel nacizem in pretresel ves svet. Gre za parodijo, ki seveda ni brez sporočila, ki je nekoč prišlo že iz ust Charlija Chaplina, nas pa je opomnila na marsikatero stvar iz sedanjosti.

Celotna igralska zasedba je prikazala izjemno igro, kjer ni manjkalo strasti, dinamičnosti, plesa, glasbe in tako zaokrožila dogajanje v popolno celoto. Za komičnost so poskrbeli tudi iznajdljivi rekviziti. Glavni igralec Mario Dragojević je dokazal, da je zasluženo dobil Matička in Severjevo nagrado, saj je obe vlogi (diktatorja Adenoida Hynkla in Ljuda brivca), odigral zelo prepričljivo. Gledalce je osvojil z izjemno mimiko in spretnim gibanjem, govor v popačeni nemščini z vmesnimi slovenskimi besedami pa je izzval veliko smeha med publiko.

Za žlahtnost po predstavi je poskrbelo Vinarstvo Magdič.

Pridružite se nam tudi na zadnji predstavi v okviru Žlahtnega abonmaja, v soboto, 11. februarja, ob 19.30. Po komediji Malomeščanska svatba, bomo sezono zaključili s prleško žlahtno kulinariko.


Več v Kultura in izobraževanje