V OŠ Križevci se bere tudi ponoči

Noč branja na OŠ Križevci

Koordinatorica Noči branja Katja Koroša, torek, 24. januar 2012 ob 19:39
Noč branja na OŠ Križevci

Noč branja na OŠ Križevci

Spanje v spalnici, ki je v resnici razred, je prava pustolovščina. Še posebej, če lahko bereš z naglavno ali ročno lučko, zamotan v spalno vrečo. Knjigo za nočno branje pa si lahko sposodiš v knjižnici ob 23.30, ko so vse knjižnice po Sloveniji zaprte – razen šolske knjižnice na šoli v Križevcih.

V petek, 20. 1. 2012, so tako pustolovščino doživeli učenci od 1. do 5. razreda. Preden so zlezli v spalne vreče, so po koktajlu dobrodošlice pripovedovali o svoji najljubši knjigi in morebiti tudi koga navdušili, da jo vzame v roke. V ustvarjalnici so nastale osebne kazalke za knjige, ki so jih takoj uporabili. Vsak oddelek je pripravil kratko predstavitev –  povzeto po eni knjigi, vmes pa so obiskali maskirnico (poslikave obrazov so jih čisto prevzele) in prostor za izdelavo kostumov.

Koliko ustvarjalnosti zmorejo učenci! To se je pokazalo okoli 23.00, ko so odigrali svoje predstave. Uporabili so različne rekvizite, lutke, kombinirali lutke in sebe kot igralce... Še sami sebe so nekateri presenetili. Taki projekti res v veliki meri vzpodbujajo učenčevo ustvarjalnost. Še zjutraj, ko so se proti pričakovanjem učiteljev nekateri učenci zbudili še pred soncem in začeli ponovno brati z lučkami, se je potrdilo, da je bil namen Noči branja vsekakor dosežen – vzpodbujati branje pri mladih. Brez knjig pa niso bili niti učitelji. Učenci morajo imeti ob sebi tudi vzornike.


Več v Kultura in izobraževanje