Izbrana dela šestih pomurskih likovnikov

Izbrana dela za državno razstavo

Filip Matko, četrtek, 26. januar 2012 ob 00:01
Izbrana dela za državno razstavo

Izbrana dela za državno razstavo

ot smo na spletnih straneh »Prlekije« že lansko leto poročali, je do 14. Oktobra lani imela Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni, ki jo uspešno vodi Simona Pirc Katalinič, odprt razpis za regijsko likovno razstavo pod delovnim naslovom »Tekst v podobi: črka, beseda, tekst kot element likovnega dela« za ljubiteljske likovne ustvarjalce. V povezavi s tem razpisom je Likovno društvo Gornja Radgona za svoje članice in člane pripravilo dvodnevno likovno kolonijo z naslovom »Sinestezije«. Prvi del (slikanje v naravi in grafična delavnica) je potekal 10. septembra s 13 udeleženci na Kapeli, a drugi del (tiskanje linorezov in lesorezov na tiskarskem stroju) v društvenih prostorih 21. septembra. Vsa nastala dela se je predstavilo na društveni razstavi v Domu starejših občanov Gornja Radgona 29.septembra.

Ker pa je govora o regiji, levem in desnem bregu reke Mure, je na razpis »Tekst v podobi« prispelo kar 47 likovnih del 28 avtorjev iz celotnega Pomurja. Vsa prijavljena dela si je 20. oktobra ogledal regijski selektor, docent dr. Matjaž Duh, profesor na oddelku za likovno umetnost ter prodekan za znanstvenoraziskovalno in podiplomsko dejavnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, ki je za predstavitev na regijski razstavi izbral 25 likovnih del 23 avtorjev. Med razstavljenimi deli so bila zastopana tri področja likovne umetnosti in sicer: slikarstvo, grafika in kiparstvo. Ta raznolikost, ki je značilna za tovrstne likovne manifestacije, je dala razstavi svojstven pečat, bila je seveda osebno pogojena in predstavila je vsakega posameznega avtorja, ki je na svoj, individualen način uspel kreativno osmisliti in materializirati svojo likovno zamisel. Med razstavljenimi deli se je našlo tudi likovna dela, kjer sta se črka ali beseda pojavila le kot obrobje, kot naključje ali pa le kot signatura avtorja. Razstavljene likovnine so predstavile kakovostno rast likovne produkcije v regiji.

Vsa izbrana dela si je bilo moč ogledati v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni med 8. in 30. novembrom lani, ko si je razstavo in razstavljena dela ogledal (14. novembra) še državni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik, ob spremstvu samostojne svetovalke za likovno dejavnost pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti Republike Slovenije Andreje Koblar Perko. Slednja je sredi januarja letos poslala obvestilo, da je selektor izbral dela šestih avtoric oziroma avtorjev iz Pomurja za državno razstavo. Ta razstava je predvidena v Slovenj Gradcu,  konec meseca januarja, v sklopu kulturnih dogodkov Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012. Iz Pomurja se bodo tako s svojim likovnim delom predstavili: Danila Krpič (članica Likovnega društva Mavrica Murska Sobota) z mešano tehniko »Pričakovanje«, mag. Saša Bezjak z lesorezom »Belo bel«, Tamara Rimele s skulpturo »Vložene kumarice«, Robert Kosmač s skulpturo »Logger bloger«, Lojze Veberič s sliko »Gutemberg« in Filip Matko Ficko z akrilom na platnu »Črka«. Slednjih pet avtorjev so članice oziroma člani Likovnega društva Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje