Razstava ročnih del v društvu upokojencev Ljutomer

Otvoritev razstave DU Ljutomer

Nuša Novak, ponedeljek, 12. marec 2012 ob 11:59
Otvoritev razstave DU Ljutomer

Otvoritev razstave DU Ljutomer

Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer, organizira od 8. do 15. marca 2012 razstavo ročnih del. Otvoritev razstave s kulturnim programom, namenjenim prazniku »8.marec«, je bila v četrtek ob 16. uri, v prostorih Društva upokojencev Ljutomer.

Članice društva so v razstavo vložile neverjetno veliko truda, domišljije in potrpežljivosti, kajti vsi razstavljeni izdelki so unikatni, edinstveni in narejeni z obilo veselja. Zraven izdelkov iz ročnih del, pa so razstavljeni tudi stari predmeti, ki nas popeljejo v življenje naših babic in prababic.

Otvoritev razstave se je pričela z glasbenim nastopom tamburaške skupine Bisernica DU Ljutomer, pod vodstom g. Marjana Kramarja. Potem je nekaj misli delila z obiskovalci predsednica društva upokojencev Ljutomer, ga. Slavica Sunčič. Pridružila se ji je tudi članica DU ga. Mira Azzeh, s katero sta skupaj recitirali navihano pesem Nika Grafenauerja z naslovom Mama. Potem so nam še enkrat zaigrali tamburaši, za konec pa je spregovorila tudi vodja skupine DU Ljutomer, ga. Danica Makoter. Svoje besede in razmišljanje je namenila predvsem dnevu žena – prazniku vseh žensk.

»Danes je poseben dan, je praznik, praznik nas žensk. Danes smo ženske deležne veliko hvale, lepih besed, dobivamo rože, skromna darila, vendar me ženske vemo, da je v našem življenju malo praznikov, malo 8. marcev. Spopadamo se z realnim življenjem, odgovornostjo, preudarnostjo, odločnostjo, skratka veliko zmoremo. Ker pa je naše življenje zelo razgibano in pisano, zmoremo prisluhniti tudi sebi in si najti mesto v skupini ali družbi, ki ima iste hobije, v katerih se dobro počutimo in nam je lepo. Tako deluje tudi naša skupina, ki ohranja kulturno dediščino. Nadaljujemo z delom, ki so nam ga predale naše mame in babice. Me pa prenašamo njihovo izročilo tudi na mlajše rodove. V naši skupini smo učile otroke od 4-12 let osnove šivanja in kvačkanja. Gostili smo tudi najstarejše udeleženke Doma starejših občanov v Ljutomeru, s katerimo smo skupaj izdelovale rože iz krep papirja. Tako izvajamo številna medgeneracijska druženja povsod v našem okolišu.
Najbolj pa smo ponosne seveda na naše razstave. V treh letih delovanja imamo danes 8. razstavo. Prvo razstavo smo pripravile v teh prostorih, kjer smo danes. Takratne razstave se je udeležil tudi akademski slikar France Slana, ki nas je zelo pohvalil. Z našimi razstavami smo se predstavile že na številnih različnih krajih in povsod smo bile lepo sprejete in pohvaljene. In vse to, nam daje navdihov in motivacije za naprej.
Današnjo razstavo pa namenjamo vsem ženskam za 8. marec. Kajti svet ne more brez žensk, saj prihodnost stoji na nas!
Povedati pa tudi moramo, da je naš krožek zelo aktiven, ne samo da ustvarjamo in koristno združujemo s prijetnim, nam je prav tako v veliko veselje, da se dobivamo vsak petek, se družimo, pogovarjamo, smejimo na račun vicev, domislic, aktualnosti in še in še. Naš namen je, da se imamo fajn, pripravljamo kuharske specialitete in se bogatimo na več načinov. Lepo nam je, zato priporočamo tudi drugim, da si vzamejo kakšno aktivnost, kot terapijo za sproščanje.«

Danica Makoter, vodja skupine DU Ljutomer

Ob koncu prireditve, pa so se vsi obiskovalci lahko posladkali z dobrotami iz domače kuhinje aktivnih članic DU ter si vzeli čas za pogovor, pohvalo ali kakšno novo idejo ob dobri prleški kapljici.

Ogled razstave bo možen vsak dan od 8.-15. marca, od 9.-12. ure dopoldan, zato vsi lepo vabljeni, še posebej predšolski otroci in osnovnošolci, da boste pobližje spoznali življenje vaših babic in njihovo preživljanje prostega časa.


Več v Kultura in izobraževanje