V Veržeju na ogled pirhi in možnarji

4. Razstava pirhov in možnarjev slovenskih pokrajin v Veržeju

Damir Skuhala, sobota, 31. marec 2012 ob 19:031
Razstava pirhov in možnarjev

Razstava pirhov in možnarjev

Zavod Marianum Veržej že četrto leto organizira ob velikonočnih praznikih razstavo pirhov in letos tudi možnarjev iz slovenskih pokrajin. Letošnja razstava poteka v prostorih centra DUO.

Slovesna otvoritev je potekala v petek, 30. marca. Najprej je spregovoril višji predstojnik slovenskih salezijancev, dr. Alojzij Slavko Snoj, ki se je zahvalil vsem ustvarjalcem razstavljenih umetnin. Gospod škof dr. Peter Štumpf je blagoslovil razstavo pirhov in možnarjev, pripadla pa mu je tudi čast, da je prižgal prvi možnar.

Pri razstavi pirhov sodeluje 13 skupin otrok iz vrtcev in OŠ, ki razstavljajo preko 200 pirhov, 27 posameznikov in odraslih skupin razstavlja blizu 300 pirhov, na ogledu so prvič tudi risani pirhi iz avstrijske Koroške, zelo obsežna in bogata zbirka avtorice Marije Mlečnik Olinowetz, na razstavi je še 22 klekljanih pirhov, ki so jih izdelale domačinke iz širše okolice na stopnišču Centra duo pa tudi priložnostna razstava grafika pirhov Arpada Šalamona.

Na razstavi možnarjev je na ogled 39 samostoječih možnarjev iz vse Slovenije (teža od manj kot 1 kg do 60 kg), 2 ročna možnarja (KUBORE) iz okolice Rogatca - ta način pokanja je pred približno 200 leti prišel iz Hrvaške.

Razstava je odprta od 30. marca do 7. maja, vsak dan od 8.00 do 12.00 in 16.00 do 18.00, v prostorih centra DUO v Veržeju.


Več v Kultura in izobraževanje