Prleški vinogradniki v Hiši Stare trte

Na vinsko-kulinaričnem večeru 17 vzorcev petih vinogradnikov iz Prlekije

Srečko Lukovnjak Kramberger, petek, 13. april 2012 ob 17:405
Prleški vinogradniki v Hiši Stare trte

Prleški vinogradniki v Hiši Stare trte

V sklopu vinsko-kulinaričnih večerov v Hiši Stare trte na Lentu v Mariboru se je predstavilo 5 vinogradnikov iz Prlekije. Ponudili so nam 17 vzorcev vin vinorodnega podokoliša Ljutomer-Ormož.

Vsak vinogradnik je po izboru obiskovalcev nekako izstopal s posameznim vzorcem vina kot »špica«. Turistična kmetija Hlebec se je predstavila s tremi vzorci vin, od tega je bil kot najboljši Laški rizling 2009, polsuho vino. Pri Vinoreji Kaučič so bili predstavljeni štirje vzorci z iztopajočim Gamayem »sekundos«, rdeče suho letnik 2010. Vinogradništvo Plemenič je prav tako imelo štiri vzorce, z najboljšim Muškat otonellom letnik 2011 kot polsladko vino. Rosé (Modri pinot), suho, letnik 2011 je bil najboljši po izboru obiskovalcev izmed petih vzorcev vinogradništva Krajnc iz Lahonec.

Škoda, da je večer minil z zamujeno promocijo Prlekije s strani LTO Ljutomer in z večjim številom vinogradnikov, kjer bi se lahko predstavili s svojimi vini in domačimi kulinaričnimi dobrotami. Nekaj skromnih katalogov turističnih ponudb, ki jih je imel s seboj eden izmed vinogradnikov je odšlo v angleško govoreče pokrajine. Vinogradniki ugotavljajo, da so še zmerom premalo povezani s skupno promocijo svojih vin in turističnih ponudb.

Vinski in kulinarični užitki se odvijajo vsak četrtek zvečer, ko se predstavijo vinogradniki posameznih vinorodnih dežel. Ob tem si lahko obiskovalci v prostorih hiše ogledajo razstavo vinogradništvo nekoč in danes.


Več v Kultura in izobraževanje