Slomškova bralna značka

V župniji Ljutomer, je letos že drugo leto zapored potekala Slomškova bralna značka oziroma Slomškovo bralno priznanje

Nuša Novak, ponedeljek, 16. april 2012 ob 17:21
Slomškova bralna značka

Slomškova bralna značka

Naš materni jezik marsikateremu zavednemu Slovencu predstavlja nekaj neprecenljivega, edinstvenega in pomembnega, saj lahko le na ta način ohranimo našo kulturno dediščino in naše korenine.

Tudi nekoč je slovenski jezik imel zelo velik pomen, čeprav v primerjavi z nemščino, še ni bil toliko v ospredju. Kljub temu pa so se nekateri posamezniki zelo trudili, da bi ohranili in razvijali naš jezik. Eden izmed teh je bil tudi škof Anton Martin Slomšek. Ker je bil prav tako zelo dober učitelj in vzgojitelj, je otroke venomer učil, naj imajo radi dom, Boga in poštene ljudi. Opozarjal pa je tudi, da naj pazimo na slovenski jezik, naj se ga ne sramujemo, temveč ga redno uporabljamo. V ta namen je bila ustanovljena Slomškova bralna značka, ki otroke spodbuja k branju, razvijanju govornih in bralnih sposobnostih ter druženju s starši in njihovimi sovrstniki.

V župniji Ljutomer, je letos že drugo leto zapored potekala Slomškova bralna značka oziroma Slomškovo bralno priznanje. Sodelovali so lahko tako predšolski otroci, kakor tudi osnovnošolci od 1. - 9. razreda. Lansko leto je sodelovalo 13 učencev, letos pa se je udeležba malce povečala, saj je v bralni znački sodelovalo kar 24 otrok in učencev. Otroci so morali za osvojeno zlato bralno priznanje prebrati štiri knjige, ki so si jih lahko izbrali med ponujenim gradivom z versko tematiko. Po vsaki prebrani knjigi, ki so jo otroci prebrali sami ali pa so jim jo prebrali starši, so se o njej pogovorili z animatorjem, povedali kaj so prebrali, kaj se jim je zdelo zanimivo ipd.

15. aprila 2012, na drugo velikonočno – belo nedeljo, je v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, med sveto mašo ob 10. uri, potekala slavnostna podelitev Slomškovega bralnega priznanja. Vsi bralci so prejeli priznanja in majhno pozornost. Po končani sveti maši, pa je voditeljica Slomškove bralne značke, Simona Pušenjak, vse nagrajence povabila na pogostitev v večnamenski prostor župnišča Ljutomer.

V soboto, 21. aprila 2012, pa vse otroke, ki so pridno prebirali in brali knjige, čaka še eno presenečenje in sicer enodnevni izlet v rodni kraj Antona Martina Slomška, v Ponikvo.


Več v Kultura in izobraževanje