Srečanje v Sklejci

Zborovali članice in člani Prekmurske podružnice Združenja MS

Filip Matko, nedelja, 22. april 2012 ob 11:04
Vodenje občnega zbora

Vodenje občnega zbora

V Sklejci, družbenem prostoru hotela Diana v Murski Soboti, so se 21. aprila dopoldne na rednem letnem občnem zboru zbrali članice in člani Prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije. V imenu vseslovenskega Združenja, ki šteje 2170 udov, se jim je pridružila Jolanda Šoštarič, predsednica Ptujske podružnice. 40 zborujočih, od skupnega števila 69 Prekmurske podružnice, je prišla pozdravit tudi predstavnica Organizacijske enote Zdravstvene zavarovalnice v Murski Soboti Martina Copot.

Vse je na samem začetku zbora pozdravil predsednik Franc Gobar (sicer doma iz Ljutomera), ki je imel tudi uvodno poročilo o delu Prekmurske podružnice Združenja MS za lansko leto. Po njegovih besedah imajo včlanjenih šest nepokretnih članov, eno članico pa v domu za starejše občane. Kljub temu, da se uvajajo nova zdravila in metode zdravljenja multiple skleroze, se zdravstveno stanje članstva na splošno poslabšuje. Pri novih članih opažajo, da za to boleznijo obolevajo čedalje mlajši ljudje. Zato je največ aktivnosti potekalo na področju ohranjanja zdravja. Redno se udeležujejo obnovitvene rehabilitacije in ohranjanja zdravja v Nacionalnem zdravilišču za MS v Topolšici, nekateri pa tudi v Zdravilišču Laško.

Vsako sredo dopoldne imajo dežurstvo v društvenih prostorih v Murski Soboti, Ulica arhitekta Novaka 2/b, za obiske članic in članov pa skrbijo trije poverjeniki. Dva za področje Upravne enote Murska Sobota ter eden za področje Upravne enote Lendava, kajti Prekmurska podružnica vključuje članstvo v glavnem z levega brega reke Mure, na desnem bregu je namreč dejavna sosednja Radgonska podružnica. Poverjeniki so bili na usposabljanju v Topolšici ter se seznanili z novostmi in navodili za svoje delo.

Po besedah predsednica Franca Gobarja je dobro njihovo sodelovanje z Območnimi združenji Rdečega križa v Lendavi in Murski Soboti, ki sta jim zagotovili kar 70 prehranskih paketov. V maju, v Tednu MS, so imeli propagandno stojnico v Trgovskem centru BTC v Murski Soboti, kjer pa so zabeležili slab odziv mimoidočih kar se tiče prostovoljnih prispevkov. Ob tem povsem razumejo trenutni socialni položaj prebivalstva v Prekmurju, kjer je prisotna velika brezposelnost. So pa preko socialne komisije pri vseslovenskem Združenju MS zagotovili denarne pomoči vsem do tega upravičenim članicam in članom, sedmim pa celo posebno pomoč ob novem letu.

Prošnje za donatorska sredstva so pošiljali ali osebno dostavljali le tistim podjetjem in samostojnim podjetnikom, za katere so bili prepričani, da se bodo odzvali. Kljub težkim gospodarskim razmeram ocenjujejo odziv za dober. Niso pa najbolj zadovoljni z odzivom na prošnje, ki so jih naslovili na prekmurske občine. Izmed 19 občin se jih je odzvalo le pet. Sicer so to nekako tudi pričakovali, ker manjše občine sredstev v svojih razpisih za te namene sploh ne razpisujejo.

O rekreaciji in športu pa je poročal športni referent Anton Magdič. Po njegovem je dokazano, da s to dejavnostjo krepijo svoje zdravje in razpoloženje ter skrbijo za kondicijo telesa, kar je pri bolezni MS še kako pomembno. Uspešni so v pikadu, kajti 19. marca so se udeležili 19. prvenstva Združenja MS v Ljubljani, kjer je Helena Bratkovič med članicami bila sedma, a Bojan Horvat med člani je dosegel peto mesto. Na 13. prvenstvu Združenja MS v športnem ribolovu v Mariboru je 11. junija Romana Dobrila med članicami bila peta, a Anton Magdič je med člani osvojil srebrno medaljo. Na 10. kvalifikacijskem turnirju v balinanju skupine vzhod, 10. septembra v Mariboru, so člani dosegli ekipno 4.mesto. V drugih športnih panogah se niso udeležili tekmovanj, deloma zaradi bolezni, deloma pa zaradi pomanjkanja športnikov. Zatorej je športni referent Anton Magdič vse zborujoče pozval, da se odločijo za sodelovanje na športnem področju, še posebej je pozval k udeležbi pri igranju šaha in kart (tarok).

O novostih na socialnem področju sta vse prisotne zborovalce obvestili predstavnici Zdravstvene zavarovalnice (Martina Copot) in Združenja MS Slovenije (Jolanda Šoštarič). Bodo pa se povezali s Društvom paraplegikov Prekmurja in Prlekije v Murski Soboti glede predlogov za odstranjevanje arhitektonskih ovir v mestu ter z Društvom vrtičkarjev v Murski Soboti, da bi pri novih vrtovih nekaj teh dobili v obdelavo tudi člani MS. Še letos pa bodo prenovili tudi svoje društvene prostore.


Več v Kultura in izobraževanje