4. mednarodna likovna kolonija v DOSOR-ju

25 novonastalih likovnih del že razstavljenih

Filip Matko, sreda, 16. maj 2012 ob 22:57
Ustvarjalci

Ustvarjalci

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je bila v dneh od 10. do 12. maja organizirana že 4. mednarodna likovna kolonija, katere delovni naslov je letos bil »Moj svet…empatija…srčnost«. Povabili so 12 avtoric in avtorjev, slikark in slikarjev ter enega kiparja. Po strokovni plati je kolonijo vodila Severina Trošt Šprogar iz Trbovelj, poleg nje pa so ustvarjali še: Tatjana Ziherl iz Novigrada na Hrvaškem, Marija Mojca Vilar iz Domžal, Elena Sigmund (Rusinja) iz Budne vasi pri Šentjanžu, Tatjana Mijatovič iz Radenec, kipar Vojko Radivoj Štuhec iz Maribora, Lojze Adamlje iz Ljubljane, Narcis Kantardžić iz Celja, Drago Medved od Nove Cerkve, Laszlo Nemes iz Zalaegerszega na Madžarskem, Zoran Ogrinc iz Slovenj Gradca in Filip Matko Ficko iz Radenec.

V pripravah na kolonijo sta »levji delež« vložili Simona Domjan in Jasmina Štandeker iz DOSOR-ja ter ob njiju še DOSOR-jeva prostovoljka Tatjana Mijatović. Vsled tega je kolonija vsekakor uspela. Pobudnik za slikarske kolonije je že leta 2009 bil slikar Zdravko Dolinšek (po rodu iz Trbovelj, sedaj živi v Radencih), ki je za udeležence kolonije predlagal spominek: DOSOR-jev prstan. Vsako leto je bil izdan tudi koledar, v katerem so bila objavljena izbrana dela s kolonije. Koledar je bil s strani javnosti odlično sprejet in je prepoznaven kot podpora pri uveljavljanju blagovne znamke DOSOR.

Vzdušje na koloniji je bil enkratno, praktično »družinsko«. Kajti kolonija je že presegla okvire DOSOR-ja in tako so se vključili sponzorji – podjetja in drugi subjekti lokalnega okolja (Diversey d.o.o., Kapela vinogradništvo in vinarstvo d.d. Radenci, Vila Anna Radenci), a je kot poseben projekt 4. DOSOR-jeva mednarodna likovna kolonija bila delno sofinancirana tudi preko programa LAS Prlekija: Odpravljanje stereotipov o starosti. Nekateri udeleženci so tako prenočevali v Vili Anna, nekateri v Zdravilišču Radenci, vsi pa so bili posebni gostje drugi večer v vinski kleti na Kapeli. Tam jih je pozdravila osma vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric, Jerneja Jančar, ki jih je spremljala ob izboru vina letošnje kolonije – izbran je bil kapelski Traminec. Med ustvarjanjem so slikarke in slikarje ter kiparja obiskali šolarji Osnovne šole Kapela, veliko zanimanja pa so »poželi« ustvarjalci tudi med stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja. Le-ti so kolonijo že vzeli za svojo in razstava v razstaviščni avli doma jim je izredno všeč.

Otvoritev razstave novonastalih del (vsak od ustvarjalcev je po eno delo podaril DOSOR-ju) je bila v soboto, 12. maja ob 17. uri v avli DOSOR-ja, na ogled pa bo do konca meseca maja. Zaključno besedo je imela slikarka Severina Trošt Šprogar iz Trbovelj, program so popestrile baletke iz Glasbene šole Gornja Radgona, direktorica DOSOR-ja Mateja Hauser pa je vsem ustvarjalcem podarila unikatno oblikovan DOSOR-jev prstan, delo oblikovalca in zlatarja Ervina Kapuna iz Gornje Radgone. Novonastala likovna dela bodo konec tega leta predstavljena v DOSOR-jevem koledarju za leto 2013. Sicer pa bodo po tradiciji podarjena novonastala dela v DOSOR-ju uokvirili ter jih razobesili po domskih hodnikih.


Več v Kultura in izobraževanje