Projekt PEMURES kot začetek poti v smeri izrabe obnovljivih virov

Novinarska konferenca, na kateri je bilo predstavljeno slovensko - avstrijsko partnerstvo, ki je zagnalo skupen EU projekt PEMURES

Prlekija-on.net, sobota, 30. junij 2012 ob 00:057
Novinarska konferenca PEMURES

Novinarska konferenca PEMURES

V petek, 29. junija, je v županatu Mestne hiše v Ljutomeru potekala novinarska konferenca, na kateri je bilo predstavljeno slovensko - avstrijsko partnerstvo, ki je zagnalo skupen EU projekt PEMURES, ki se je pričel izvajati v tem letu in bo zaključen v letu 2015.

Jedro projekta predstavlja prenos znanja in uspešnih praks iz avstrijskega mesta Güssing, ki na področju rabe obnovljivih virov energije predstavlja eno najbolj razvitih mest sploh, v Pomurje, predvsem pa v občino Ljutomer, ki je partnerica projekta in predstavlja lokalno skupnost, ki je na zelo podobni razvojni stopnji, kot je Güssing bil pred 20 leti, ko je prišlo do odločitve za usmeritev v energetsko samooskrbo iz lokalno dostopnih virov.

Gre za lokalno skupnost, ki je tekom devetdesetih let predstavljala eno najmanj razvitih regij Avstrije, s slabo infrastrukturo, visoko brezposelnostjo in velikim deležem zaposlenih, ki so morali v službo izven lokalne skupnosti. Celovita odločitev za usmeritev v rabo lokalno dostopnih energetskih virov je povzročila eno od najbolj zanimivih transfromacij lokalne skupnosti v Evropski Uniji. Lokalna skupnost z desetmilijonskimi letnimi stroški je ta strošek spremenila v desetmilijonski letni prihodek v občinsko blagajno. V mestu Güssing je v nekoč prazni industrijski coni nastalo 50 novih podjetij, ki so v 20 letih osnovali več kot 1.000 novih delovnih mest. Nastala je lokalna energetska ekonomija, kakršno bi radi vzpostavili tudi v naši občini.

Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer
Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer
Ljutomeru predstavili možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije
Ljutomeru predstavili možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije

Rok Sunko iz skupine Fabrika, ki je slovenski koordinator projekta, je na konferenci podrobneje predstavil projekt, ki je usmerjen v celovito identifikacijo potencialov na področju obnovljivih virov v programski regiji – Pomurje. V projektu je poudarek na neizkoriščenih in slabo izkoriščenih obnovljivih virih. Izdelana bo celovita študija resursov čezmejne regije ter študija na področju razvojnih politik, pogojev, vzpodbud in ovir za učinkovito uporabo obnovljivih virov, na meddržavni ravni (primerjava). Eden od slabo izkoriščenih in slabo znanih možnosti je pridelava hitrorastočih rastlin. S pomočjo partnerjev Gozdarskega Inštituta Slovenije in Gozdno Lesnega gospodarstva Murska Sobota bodo preverili možnosti in ekonomiko gojenja hitrorastočih rastlin za gojenje lesne biomase v Pomurju. S tem namenom bodo testirali uspešnost domicilne hitrorastoče rastline črni topol v primerjavi z visoko razvitimi hibridnimi hitrorastočimi vrstami za pridelavo lesne biomase. Glede na to, da je v Pomurju črni topol ogrožena rastlinska vrsta bodo s to aktivnostjo pripomogli tudi k ohranjanju genetskega materiala črnega topola.

Ker želijo, da bodo učinki projekta PEMURES samo začetek poti občine Ljutomer v smeri sprememb občine Güssing, bo v sklopu projekta v Ljutomeru ustanovljen kompetenčni center za obnovljive energije. Ta center bo služil kot ključna točka, v katero se bo prenašalo znanje iz Güssing-a ter v katerem bo to znanje združeno z ugotovitvami o identificiranih resursih in potencialih na področju rabe obnovljivih virov v Pomurju. Kompetenčni center bo po vzoru uspešnih kompetenčnih centrov iz Güssing-a razvijal ta znanja, podpiral končne uporabnike (tako na področju trajnostne pridelave kot tudi rabe obnovljivih virov), ustvarjal nove projekte in sploh skrbel, da bo Ljutomer ter Pomurje dobilo novo institucijo, ki bo dolgoročno razvijala možnosti trajnostne in učinkovite pridelave in rabe obnovljivih virov. Kompetenčni center naj bi bil vzpostavljen že letos, avgusta ali septembra.

Projekt podpira in financira Evropska komisija, v višini 556.200€ (celoten proračun projekta pa znaša 664.880€), projekt pa vključuje sedem projektnih partnerjev iz Pomurja in avstrijske gradiščanske.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi dr. Richard Zweiler iz podjetja Güssing Energy Technologies, v spodnjem videu pa si lahko ogledate več, kaj je bilo o projektu povedano.



Več v Gospodarstvo