Bliža se 8. Grossmannov festival

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina bo letos potekal od 16. do 21. julija

Prlekija-on.net, četrtek, 5. julij 2012 ob 19:14
8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je izstopajoča in edinstvena prireditev, ki vsako leto vročega julija zibelko slovenskega filma, Ljutomer, na zanimiv način preobraža v mednarodno filmsko mesto. Letos bo festival potekal od 16. do 21. julija.

Festival, letos 8. po vrsti, v svojih 6-ih dneh gosti filmske ustvarjalce z vsega sveta, brezplačno predvaja pester izbor aktualne fantastične kinematografije in starejše žanrske klasike ter nudi možnost srečanja s filmskimi ustvarjalci. Filmski svet se prepleta z okušanjem odlične vinske kapljice; tekmovalna vina so bila letos prvič izbrana na mednarodnem razpisu. Festival vsebuje bogat dodatni program – izjemne razstave, koncerte in nenavadne nagradne izzive.

Letošnja zaključna, sobotna parada bo potekala v apokaliptičnem duhu – imenovana Doomsday Walk ali Parada propada. Temu primerne bodo srhljive in barvite maske, ki bodo množično nastajale na trgu in ob veselo-mračnem koncertu družno sledila bizarni paradi.

Pri umetniški instalaciji Fear Manifesto (Manifestacija strahu) sodeluje več domačih in tujih izjemnih umetnikov, na otvoritvi Grossmanna pa bo obiskovalcem omogočala edinstveno interaktivno doživetje.

Letošnji sobotni nagradni izbor Kraljice krika ponuja še več kot lani – tokrat bo okronan tudi Kralj (Queen of the Scream and Mad King)!

Za animacijo bodo poskrbeli tudi nenavadni ulični igralci Teater Mirage.
Dogajanje na Grossmannovem festivalu boste lahko, tako kot vsako leto, spremljali tudi na našem portalu v posebni rubriki novic Grossmannov festival.

Prvič Grossmann ponuja tudi vznemirljive igralske delavnice pod vodstvom Žige Čamernika (Method acting – igranje za vsakogar), ki bodo potekale od torka do petka.

Letošnji otvoritveni film Grossmanna 2012 bo sveže delo režiserja Dinka Tucakovića pod naslovom Doktor Rej i djavoli.

Iz Grossmannovega tabora lahko ujamemo drobce letošnje znova obsežne ponudbe fantastike in B-filmov:
  • poseben izbor kratkih animiranih filmov britanskega mojstra animacije Leeja Hardcastla, ki nas bo obiskal na svojem prvem festivalskem gostovanj
  • kanadsko grozljivo komedijo Monster Brawl, pravo poslastico za vse ljubitelje grozljivk in wrestlinga, scenarista in režiserja Jesse T. Cook-a
  • britanski zombi komedijo Harold's Going Stiff režiserja in scenarista Keitha Wrighta. Obiskal nas bo tudi producent filma Richard Guy.
Grossmann bo letos gostil tudi Alexa Chandona, režiserja filma Zibelka strahu (Cradle of Fear), sicer znanega tudi kot režiserja videospotov glasbenih zvezd Cradle of Filth. Predstavil bo svoj novi film Inbred.

Na festivalu je omogočeno brezplačno kampiranje. Podrobnosti najdete na uradni spletni strani festivala.

Grossmannov festival je od leta 2010 aktivni član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF - European Fantastic Film Festivals Federation), največje mreže festivalov žanrskega filma na svetu, s člani v 16 državah sveta in s skupnim občinstvom približno 600.000 ljudi.

Letos se na Grossmannovem festivalu za vinskega šampiona Hudi maček 2012 potegujejo naslednja vina:
  • P&F: Šipon Jeruzalem Ormož 2011
  • P&F: Gomila Sauvignon Blanc 2011
  • P&F: Renski rizling Ljutomerčan 2011
  • TK Hlebec: Renski rizling 2011
  • Vinakoper: Capris Refošk 2010
  • Vino Lovrec (HR): Zeleni silvanec 2010
  • Pra-Vino, Čurin-Prapotnik: Renski rizling izbor 2009
  • Radgonske gorice: Ranina Radgona 2011.
Poleg glavne nagrade Hudi maček za najboljši celovečerec in mednarodne izbire vrhunske vinske kapljice Vinskega šampiona, Grossmannov festival podeljuje naslednje nagrade: Slakov hudi maček za najboljši kratki film (poimenovano po preminulem režiserju Franciju Slaku, ki je imel ogromne zasluge za razvoj festivala in slovenske neodvisne filmske produkcije nasploh), Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec (kot edini festival s tovrstno nagrado v Sloveniji), ter Hudi stari maček za življenjsko delo.

Prijavljeni kratki filmi se potegujejo tudi za nominacijo za prestižno nagrado Melies d'Or, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, ki ga izmed nominiranih filmov z vsakega od včlanjenih festivalov na koncu letnega festivalskega cikla izbere EFFFF.

Med festivalom nastajajo kratki filmi v Mali delavnici groze, obiskovalci pa se lahko podajo tudi v B-maraton krvi, akcije, smeha in čudaštev: Torture Garden. Pri tem maratonu ni vstopnine, pač pa izstopnina; kdor zdrži ves maraton, ga je dobil zastonj, poleg pripadajoče okrepčilne pijače in jedače.

Umetniki, ki jih festival predstavi, razstavljajo iz področja ilustracije, slikarstva, kiparstva, s skupnimi značilnostmi – biti morajo izstopajoči, nenavadni in izjemni, kot je Grossmannov festival sam.

Vse filmske projekcije so brezplačne.


Več v Kultura in izobraževanje