Osmi Grossmann odprl svoja vrata

Otvoritev 8. Grossmannovega festivala filma in vina

Prlekija-on.net, torek, 17. julij 2012 ob 05:10
Otvoritveni film

Otvoritveni film

Grossmannov festival je danes v Domu kulture v Ljutomeru osmič odprl svoja vrata z otvoritvijo umetniške instalacije Fear Manifesto. Sledil bo šest dnevni program filma, umetniških razstav, delavnic, koncertov in vinskih pokušin.

Fear Manifesto je postavljen kot labirint poti, v katerega obiskovalci stopajo kot v ozke hodnike in srečujejo človeške strahove. »Pot« je polna simbolizma, navdih pa črpa iz različnih literarnih klasik in legend. Kreativni direktor razstave je Urška Majdič, pri projektu pa sodeluje osem umetnikov, in sicer Robert Jurak, Blaž Porenta, Kelly North McKay, Tomaž Bavdež, Žiga Čamernik, Sebastjan Šeremet, Nejc Smodiš in Nikola Vitković, ki so se na odprtju razstave tudi predstavili vsem prisotnim. Zbrane sta med drugim nagovorila tudi direktor organizacije festivala, Peter Beznec ter županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Po odprtju razstave je sledila tradicionalna predstavitev tekmujočih vinarjev na simbolični vinski cesti. Vrhunska vina so v pokušino ponudili P&F (Šipon Jeruzalem Ormož 2011, Sauvignon Blanc Gomila 2011, Renski rizling Ljutomerčan 2011), Vinogradniško-turistična kmetija Hlebec (Renski rizling 2011), Vinakoper (Capris refošk 2010), Vino Lovrec (Zeleni silvanec 2010), PRA-VinO Čurin - Prapotnik (Renski rizling izbor 2009) in Radgonske gorice (Ranina Radgona 2011). V torek, sredo in petek se bosta obiskovalcem festivala v preddverju kinodvorane predstavila po dva od tekmujočih vinarjev. Na otvoritvi je bila prisotna tudi ljutomerska vinska kraljica, Sandra Vučko.

Po uradni otvoritvi pa se je pričel filmski program z regionalno premiero filma Doktor Ray in hudiči (Dr. Ray i djavoli) režiserja Dinka Tucakovića, ki na humoren in poetičen način govori o neuspelem poskusu znamenitega režiserja Nicholasa Raya, da bi v Jugoslaviji v 60-ih letih posnel grozljivko po scenariju valižanskega pesnika Dylana Thomasa.


Več v Kultura in izobraževanje