Čebelarsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici praznuje 100 let delovanja

Slovesnost bo v soboto, 11. avgusta, s pričetkom ob 18. uri

Klavdija Bec, sreda, 8. avgust 2012 ob 18:24
Čebelnjak, foto: arhiv ČD Sveti Jurij ob Ščavnici

Čebelnjak, foto: arhiv ČD Sveti Jurij ob Ščavnici

V soboto, 11. avgusta, s pričetkom ob 18. uri, bo jurjevško čebelarsko društvo z družabno prireditvijo in kulturnim programom slovesno počastilo stoto obletnico delovanja. Prireditev se bo odvijala na Stari Gori pod mogočnimi lipami, ki v času medenja nudijo čebelam tudi kakovosten vir paše.

Društvo se je prvotno imenovalo Čebelarska družina Sveti Jurij ob Ščavnici in je pripadalo ljutomerskemu okraju. Zgodovinski viri pričajo, da po 1. svetovni vojni ni bilo vasi, kjer ne bi bilo kakšnega čebelarja.

Leta 1970 so se k jurjevškim čebelarjem priključili še čebelarji iz Negove. Pod okriljem Čebelarske zveze Gornja Radgona je tako vse do leta 2002 delovalo združeno Čebelarsko društvo Videm – Negova. Po tem letu sta društvi v duhu ohranitve prijateljskih vezi krenili vsaka po svoji poti.

Varoza, čebelja bolezen, ki je izbruhnila leta 1986, kjub nenehnemu zatiranju še vedno ostaja eden izmed največjih problemov v čebelarstvu, pa tudi uporaba kemičnih sredstev se je izkazala kot ne najprimernejša. Kot alternativa kemičnim sredstvom za zatiranje varoj se je v čebelarski znanstveni stroki in tudi že v praksi začela uveljavljati uporaba organskih kislin, ki pa zahteva več znanja in dodatno usposobljenost.

Po besedah predsednika društva Branka Gerlice so najbolj ponosni na to, da se društvo vsako leto pomlajuje. Danes šteje že 63 članov, od tega je 15 žensk. Društvo uspešno sodeluje z vrtcem Sonček in OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer deluje tudi čebelarski krožek, sodelovali pa so tudi v vseslovenski akciji »medeni zajtrk«.

V občini je okrog 730 čebeljih družin, društvo pa se lahko pohvali tudi s tem, da vsakemu čebelarju začetniku podarijo panj s čebelami.


Več v Kultura in izobraževanje