»Prleki smo veseli lidje«

Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž občin Ljutomer, Veržej, Križevci in Razkrižje

Bianca Žitnik, ponedeljek, 27. avgust 2012 ob 14:07
Prleki smo veseli lidje

Prleki smo veseli lidje

V okviru 14. občinskega praznika občine Križevci se je v nedeljo, 26. avgusta, v Domu kulture Križevci odvijalo območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž občin Ljutomer, Veržej, Križevci in Razkrižje "Prleki smo veseli lidje".

Za povezovanje programa sta poskrbela Simona Zemljič in Kristjan Kosi.

Po kartkem nagovoru podžupana g. Mirka Gaberca so se v pestrem in zanimivem programu predstavili:

Prleški frajtonar Denis Semenič, ki je bil tudi vodja Godcev ljudskih viž Zvonček KD Manko Golar Ljutomer.

KD Kajer Bučečovci se je predstavil s tremi skupinami in sicer Ljudskimi pevci iz Bučečovec z vodjo Frančiško Košar, Pevci ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer z vodjem Zvonkom Šijancem in Pevkami ljudskih pesmi pri folklorni skupini Kajer pod vodstvom Aleksandra Topolška.

Iz Kluba prleških babic Pristava so se predstavili Pevski kvartet Jeruzalem, katerega je vodil Vinko Rakuša in pod vodstvom Jožeta Belaka Lotmerški tamburaši.

Vodja Ana Lebar je nastopila s Pevkami ljudskih pesmi iz Vučje vasi KUD Janez Čuk Vučja vas.

Društvo upokojencev Ljutomer se je predstavilo s Tamburaško skupino Bisernica pod vodstvom Marjana Kramarja.

Pred govorom predsednice sveta OI JSKD ga. Cilke Jakelj in podelitvijo priznanj za sodelovanje s pomočjo ga. Mire Rebernik Žižek, katere so prejeli vodje skupin, je zaigral ljudski godec Tadej Murkovič iz KD Anton Krempl Mala Nedelja.

Osnovni pomen srečanj je spremljanje dela skupin pri ohranjanju ljudskega izročila in ravno zaradi tega je letos prvič na srečanju sodelovala tudi strokovna spremljevalka Jasna Vidakovič. Ga. Vidakovič je diplomirana anglistka in muzikologinja, nekdanja urednica in producentka ljudske glasbe na Radiu Slovenija. Je avtorica knjige Sto slovenskih ljudskih pesmi, ki je izšla pri Prešernovi družbi v letu 2003. Za obiskovalce prireditve pa popestritev nedeljskega popoldneva ob poslušanju kulturne dediščine.

Srečanje so finančno podprli Občina Križevci in Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje