XXII. slovenski kasaški derbi pripadel Romanu Jerovšku z Jerry Lou GJ-jem

Najboljši domačin na derbiju je bil Jože Sagaj mlajši s Florido na petem mestu

Vito Šadl, ponedeljek, 27. avgust 2012 ob 14:58
Na petnajstem tekmovalnem dnevu kasaške sezone 2012, so kasaški navdušenci kljub rahlo oblačnemu in občasno deževnemu vremenu, v ogromnem številu pospremili dvanajst derbistov ob njihovi največji dirki v karieri. Če so ljutomerčani prevladovali predvsem v ostalih dirkah, so v derbiju ponovno, kot sedaj že nekaj let, ostali brez odmevnejšega rezultata.

Pa naj kdorkoli reče karkoli, zdaj ali kadarkoli, Roman Jerovšek svoje ime z zlatimi črkami gravira v slovensko kasaško zgodovino. Včeraj mu je uspelo nekaj, kar v dvajsetletni dobi slovenskega derbija ni še nikomur. Osvojil je drugi zaporedni derbi, da je vse skupaj še lepše, mu je to uspelo z bratom lanske zmagovalke Jolly GJ, Jerry Lou GJ-jem, ki je že pred dirko veljal za favorita. Tudi oče Jerry Lou GJ-ja, Persugill, je zmagal derby v Ljutomeru in sicer leta 2001, za njegove potomce pa je v njegovi tretji generaciji to prva osvojitev najžlahtnejše lovorike. Jerry Lou, katerega rejca sta Lojze Gorjanc, velik poznavalec kasaštva, trener, ki je v rejskem centru Brdo svojčas nanizal zavidljive uspehe in je med drugim z Jaso, Jerryjevo babico, pred skoraj dvajsetimi leti prav tako slavil na derbiju v Ljutomeru, ter oče voznika in trenerja Romana Jerovška, Janez Jerovšek. Jerry Lou GJ je tako ubranil ime najboljšega v generaciji, saj je lani septembra osvojil naslov državnega prvaka triletnikov, prav tako tu, na ljutomerskem hipodromu.

V prvi dirki dveletnikov je kljub galopu drugič zapored slavil domačin Lenny Joe s svojim lastnikom in trenerjem v sulkyju, Slavkom Makovcem, pred Itty (Marko Slavič ml.) in Finančno Krizo (Jože Sagaj ml.). Tudi v drugi dirki so zmagali domačini. Po dobri vožnji je mlad voznik Miha Ivanuša v svojem drugem štartu kariere pripeljal Desa do zmage, ki jo je v zadnjih metrih ogrožal, pa ne ogrozil Marko Slavič z Indiano KP, tretji pa je bil Perry Joe s Francem Lovrenčičem.

V dirki kasačev z zaslužkom do 7000 evrov je zanesljivo zmagal Defender MS z Markom Slavičem, drugo mesto je osvojil All Gerd z Jankom Sagajem, tretje pa Lora z Nino Lovrenčič.

Četrta je bila dirka posebnega pomena pasme ljutomerski kasač, za triletne kasače. Med samo šestimi udeleženci je edini Ljubljančan na startu galopiral skozi cilj in tako so si domačini razdelili vsa nagrajena mesta. S potrpežljivo vožnjo je zanesljivo slavil Dejavu MS (Mitja Slavič), sicer potomec enega najboljših francoskih plemenskih žrebcev, Coktail Jeta, drugo mesto je osvojil lanski zmagovalec dveletnega prvenstva Lucky Boy (Mario Moleh), tretje pa letošnji večkratni zmagovalec Arrived Dream (Janko Sagaj).

Peta dirka je bila XXII. slovenski kasaški derbi. Kot že omenjeno ja po precej upočasnjenih prvih dva tisoč metrih in napadu na kontra ravnini slavil Komendčan Roman Jerovšek z Jerry Lou GJ-jem, drugo mesto je osvojil Šentjernejčan Slavko Franko s Prior RIghtom, tretje mesto pa presenetljivo Patricia MP z voznikom Petrom Zadelom mlajšim. Tik pod stopničkami se je na četrtem mestu po zelo pametni vožnji znašel Janez Hrovat, ki je kot vodilni tempo prilagodil sposobnostim svojega konja Sun Naglo OM-a. Peto mesto je osvojil najboljši domačin, to je bila Florida z Jožetom Sagajem mlajšim. Šesto mesto je osvojila ena glavnih favoritk Inerra z Mirkom Šonajem, na sedmem pa je pristal še en domačin Isar s Primožem Slavičem.

Tempo letošnjega derbija ni navdušil. S časom 1.22,3 se bo vpisal v zgodovino kot eden izmed počasnejših, zapomnili pa si ga bomo predvsem po zelo taktični vožnji ter relativno težki, od dežja razmočeni stezi.

Šesta dirka je bila Grand Prix Zürich, prvi predtek. Zmagal je izjemno zanesljivo Milan Žan iz Komende s konjem Gondar Parkom, ki je šele pred kratkim začel dirkati na naših hipodromih. Drugi je bil ponovno Vic Attack z Jernejem Slavičem, ki je prav tako pred kratkim okrepil kasaški klub Ljutomer, tretji pa je bil še en domačin, Leonidas OZ z Jankom Sagajem.

V zadnji dirki so se pomerili kasači z najnižjim zaslužkom. Z veliko prednostjo se je v cilj prvi pripeljal Dušan Zorko z Jaso GJ, triletno sestro letošnjega derbi zmagovalca Jerry Lou GJ, ki bo naslednjo nedeljo ena glavnih ljutomerskih favoritk v državnem prvenstvu triletnikov na hipodromu Stožice. Drugo mesto je osvojil Jernej Slavič s Fortis AS-om, tretje pa Riviera z Markom Slavičem mlajšim.

Letošnji derbi je torej že za nami in Ljutomerčani se spet sprašujejo, kaj je šlo narobe. Zadnja leta kljub lepim možnostim ne uspejo osvojiti najprestižnejšega pokala. Tokrat spet ne preostane drugega, kot da se temeljito pripravijo na naslednje leto ter potrpežljivo počakajo derby 2013, ko bo derby spet organiziral KK Ljubljana.


Več v Šport