Katalog ob prazniku

Društvena razstava likovnikov »Mura 2012«

Filip Matko, torek, 2. oktober 2012 ob 14:39
Razstava

Razstava

Ob letošnjem praznovanju občinskega praznika Občine Gornja Radgona je Likovno društvo Gornja Radgona pripravilo razstavo likovnih del svojih članic in članov, ki so sodelovali na letošnji likovni koloniji »Mura 2012« v Zgornjem Konjišču, 4. in 5. avgusta. Bilo jih je skupno 22, ki jih je po strokovni plati vodila Sandra Fekonja, samo »iztočnico« pa jim je s predavanjem ponudil Simon Balažic iz Zveze društev Mojamura.

Izvedbo kolonije je omogočil Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije, a razstavo v prostorih njegove galerije Kulturnega doma v Gornji Radgoni Zavod Kultprotur Gornja Radgona, ki ima tam svoj sedež.

Otvoritev razstave je bila v ponedeljek, 1. oktobra, ob 17. uri, ko je slovesnost povezovala Alenka Regoršek. V uvodu k razstavi je govorila predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je ob tem številnemu občinstvu predstavila tudi prvi društveni katalog razstavljenih likovnih del. Ta je bil izdan v 100 izvodih, pripravila pa ga je Milena Marija Reščič. Delo likovnic in likovnikov je pozdravila direktorica Zavoda Kultprotur, Norma Bale, toda otvoritev razstave je pripadla županu Občine Gornja Radgona, Antonu Kampušu.

Na likovni koloniji »Mura 2012« (bila je medgeneracijska in mednarodna !) so sodelovali: Saša Bezjak, Branko Borko, Vidka Borko, Jasna Brunskole, Igor Dimec, Zdravko Dolinšek, Aleksandra Fekonja, Simona Grosman, Gerhard Guttmann, Franc Jaušovec Fric, Edvard Ketiš, Pavla Krajnc, Filip Matko Ficko, Marko Matko Ficko, Tatjana Mijatović, Cvetka Pišek, Alenka Regoršek, Milena Marija Reščič, Darko Šafarič, Dana Štrucelj, Marina Vuk in Ivica Vukan. O njih delu je med drugim zapisala strokovna svetovalka kolonije Aleksandra Fekonja: »… Živimo v času, ki nam vedno bolj odvrača pozornost od narave in okolja v katerem bivamo in tako tudi od življenja samega. Reka Mura ima veliko vlogo v življenju nas vseh, ki živimo ob njej, pa če si to priznamo ali ne. Nekateri živimo z njo, nekateri mimo nje. Vedno pa je ali tiho prisotna ali pa nas živahno opozarja, da smo le del in  ne gospodarji narave…Vsak udeleženec je ustvarjal v svoji tehniki in predstavil svoj pogled na dano tematiko. Nastal je širok spekter likovnih stvaritev, saj zajema vse, od čisto realističnih pristopov, abstrakcij, ekspresionizma, formalizma, nepredmetne umetnosti, intimizma, intarzije, in še bi lahko naštevali. Poleg del, ki so nastala, pa ne smemo zanemariti topline lepega počutja, ki mu pravimo druženje. Druženje, ki je bilo lepo in kreativno. Ustvarjalci likovne kolonije smo s podkrepljenim znanjem in ob zelo prijetnem druženju, ki nas je vse spet povezalo in obogatilo, ustvarili nova likovna dela…«

Ta bodo na ogled v galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni vse do konca meseca oktobra.


Več v Kultura in izobraževanje