Slavnostna akademija ob 60-letnici Strelskega društva Janko Jurkovič Videm

Na akademiji so podelili plakete Strelske zveze Slovenije

Branko Košti, nedelja, 28. oktober 2012 ob 19:33
60 letnica SD Janko Jurkovič Videm

60 letnica SD Janko Jurkovič Videm

Člani Strelskega društva Janko Jurkovič Videm, so v soboto, 27. oktobra, v Kocbekovi dvorani pri Sv. Juriju ob Ščavnici s svečano akademijo obeležili visok jubilej. 24. septembra je namreč preteklo šestdeset let, odkar je takratnemu matičarju Dragu Ferencu v sodelovanju z miličniki in nekaj simpatizerji, uspelo registrirati Strelsko družino Videm, katero so poimenovali po padlem partizanu domačinu Janku Jurkoviču - Jovu.

Zaradi slabih ekonomskih razmer, so prve zračne puške uspeli nabaviti šele leta 1957 in tega leta so izvedli prvo tekmovanje na kraju, kjer danes stoji njihov Strelski dom, kmalu pa so se opremili še z nekaj MK puškami.

Nov zagon je društvo doživelo leta 1961, ko je kot predsednik vodenje prevzel Roman Muhič (ime prvega predsednika ni znano), tajniške posle pa je opravljal Viktor Miholič.

Aktivnost je bila opazna na tekmovalnem področju in pri pridobivanju materialnih sredstev, poudarek je bil na vključevanju šolske mladine v strelski šport. Leto 1971 je nov pomemben mejnik v delovanju društva, takrat je namreč vodenje prevzel Anton Kocbek, ki ga nadvse uspešno vodi še danes. Z njim na čelu je društvo postalo eno izmed najuspešnejših strelskih društev v tem koncu Slovenije. Sodeloval je pri organizaciji in razvoju društva, kot tekmovalec je dosegal vrhunske rezultate, skrbel pa je tudi za delo z mladimi, med drugim je vzgojil člana ekipe državnih prvakov in državnega reprezentanta - sina Gorazda.

V dolgoletnem delovanju so strelci dosegali odmevne rezultate. Kar enajst let zapored (od leta 1980 do 1991), so bili prvaki takratne občine G. Radgona v streljanju z zračno puško. Od leta 1986 naprej so tekmovali v republiški ligi s serijsko zračno puško in leta 1990 prvič postali prvaki. Leta 1995 se je prva ekipa uvrstila v prvo ligo in zmagala v mednarodni ligi. V letu 2001 so med ekipami iz devetih držav zmagali na tekmovanju "Pohorje 2001", v 1. državni ligi pa so zasedli tretje mesto. Leta 2003 so postali ekipni državni prvaki, naslednje leto so bili podprvaki. Leta 2004 je reprezentanca Slovenije osvojila evropski pokal v samostrelu, člana zmagovalne ekipe sta bila tudi Gorazd Kocbek in Izidor Hreščak iz SD Janko Jurkovič, Videm.

Visok jubilej Strelskega društva Videm so poleg članov društva in krajanov, z udeležbo na akademiji počastili tudi visoki gostje: poslanec DZ RS in predsednik Odbora za obrambo DZ RS Franc Jurša, član strokovnega sveta SZ Slovenije Milan Vernik, podpredsednik OKS, član strokovnega sveta RS za šport in sekretar ŠZ Ljutomer Branko Žnidarič, član komisije za puško, pištolo in samostrel SZ Slovenije in regijski koordinator Alojz Vogrinec, župan in podžupan Občine Sv. Jurij Anton Slana in Andrej Kraner ter člani OS.

Za uspešno dolgoletno delo in doseganje prestižnih rezultatov so društvo kot celota in posamezniki na sobotni akademiji prejeli visoka priznanja Strelske zveze Slovenije.

Zlato plaketo SZ Slovenije so prejeli Strelsko društvo Janko Jurkovič in Anton Kocbek
Srebrna plaketo SZ Slovenije sta prejela Branko Korošak in Mirko Holc
Bronasto plaketo SZ Slovenije pa sta dobila Gorazd Kocbek in Miran Lapi

Podeljena so bila tudi priznanja in zahvale SD Janko Jurkovič.
Zahvale so bile podeljene Občini Sveti Jurij in častnima članoma Vajndorfer Francu in Muhič Romanu.

Priznanja za tekmovalne dosežke so prejeli: Hreščak Izidor, Thomas Lampl, Kocbek Gorazd, Kocbek Anton, Gorenc Alojz in Korošak Branko.

Na akademiji so zapeli pevci MPZ Sveti Jurij ob Ščavnici pod vodstvom Jožeta Kurbosa, za smeh je skrbel Samo Tuš - Korl, program pa je povezovala Breda Žunič.

Zahvale za pomoč pri razvoju društva so prejeli:
Lapi Zvonko, Horvat Franc, Vajndorfer Ivan, Tišlar Milan, Hozjan Štefan, Krajnc Karel, Hrašovec Ivan, Kreft Anton, Šijanez Alojz, Černel Slavko, Lovrec Vlado, Kocuvan Vlado in Alojz Gorenc.


Več v Kultura in izobraževanje