V Ljutomeru počastili dan Rudolfa Maistra

V počastitev dneva Rudolfa Maistra, je v Domu kulture v Ljutomeru, potekal koncert Okteta Arion

Prlekija-on.net, nedelja, 25. november 2012 ob 00:441
Oktet Arion

Oktet Arion

Občina Ljutomer in Prleško društvo general Maister, sta sobotni večer, 24. novembra, posvetila slovenskemu vojaku, hedonistu in razumniku, liričnemu pesniku generalu Rudolfu Maistru. V počastitev dneva Rudolfa Maistra, je v Domu kulture v Ljutomeru, potekal koncert Okteta Arion.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil zgodovinar dr. Ivan Rihtarič, prisotne pa je nagovorila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Koncertu so v prvi vrsti prisostvovali tudi podžupan Janez Vencelj, predsednik Prleškega društva general Maister Milan Bolkovič - Bole, podpredsednik zveze društev generala Maistra Stane Kocutar, predstavnik Slovenske vojske iz poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje dr. Darko Ščavničar, kiparka Irena Brunec - Tébi in Tomaž Domicelj.

Oktet Arion je pod vodstvom Vita Žerdina, zapel 15 pesmi: Clare vir, Bori, Pesem o lončenem basu, Vasovalec, Kaj bi te vprašal, Ti poubeč ja kna lumpej, Marko skače, Triglav moj dom, Slovenec sem, Jadransko morje, Vinska, Non potho reposare, Žabe in Mlatiči, po bučnem aplavzu po koncu programa pa še The Muppet Show.

Prireditev je režirala in vodila Mira Rebernik Žižek, po koncu prireditve pa je sledila še pogostitev.

O Oktetu Arion
Ideja o nastanku Okteta Arion se je začela uresničevati konec leta 2010. Umetniške vajeti je takrat prevzel Vito Žerdin, ki zaključuje študij na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Njihov prvi nastop je bil na Območnem srečanju odraslih pevskih zborov, vokalnih skupin in oktetov v Križevcih pri Ljutomeru v mesecu aprilu 2011, od takrat naprej pa so se nastopi kar vrstili.

V okviru evropskega projekta "Vino-cool" so ob petju napitnic in žlahtni kapljici spoznali vinske ceste doma in v sosednji Avstriji. Vrhunec njihovega delovanja pa vsekakor predstavlja letošnji nastop na Festivalu oktetov Kranj.

Na začektu poti je oktet sestavljalo osem pevcev, kasneje pa so k sodelovanju povabili še dva. Vsi so glasbeno izobraženi, nekateri pa so se posvetili tudi nadaljnjemu izobraževanju na pevskem področju.

Člani zasedbe so Gregor Zavec, Simon Ratko (I. tenor), Goran Šoster, Matej Šoster (II. tenor), Evgen Bibianko, Pavel Šoster, Vito Žerdin (bariton), Dario Franov, Matjaž Zanjkovič in Saša Kajdič (bas).

V spodnjem videu si lahko ogledate del koncerta ter del govorov.



Več v Kultura in izobraževanje