Uspešno prvo triletje Zveze društev Moja Mura

Opravljena volilna skupščina v Ribiškem domu Hrastje Mota

Filip Matko, nedelja, 25. november 2012 ob 14:212
Stojan Habjanič, predsednik Zveze društev Moja Mura

Stojan Habjanič, predsednik Zveze društev Moja Mura

Zveza društev za obvarovanje in sonaravni razvoj ob Muri »Moja Mura«, s sedežem v Murski Soboti, je bila ustanovljena decembra leta 2009 in je letos, po treh letih, zaokrožila svoje prvo mandatno obdobje.

Delegati šestnajstih vključenih društev v to zvezo (Planinsko društvo Paloma Sladki vrh, Zgodovinsko društvo Gornja Radgona, Ribiška družina Gornja Radgona, Rafting klub Mura Gornja Radgona, Društvo Vöter Murska Sobota,  Planinsko društvo Matica Murska Sobota, Klub prekmurskih študentov Murska Sobota,  Društvo Murska straža Bakovci, Čebelarsko društvo Beltinci, Društvo Jarica Lipovci, Prostovoljno gasilsko društvo Ižakovci, Turistično društvo Brod Melinci, Rafting klub Mura Grlava, Prleški študentski klub, Mladinski center Prlekije in Društvo Tabrih Razkrižje) so se 24. novembra zbrali na volilni skupščini v prostorih Ribiškega doma Hrastje Mota (prisotnih 24 delegatov od 32 iz 16 društev).

V uvodu v skupščino sta predsednik in sekretar Zveze, Stojan Habjanič in Simon Balažic, s fotografskimi posnetki, filmom in govorjeno besedo predstavila vsem, kako je reka Drava ob nedavnih poplavah »pokazala zobe« nekaj sto metrov nižje od hidroelektrarne Formin. Nenormalno visoka in deroča voda iz stare struge Drave je »presekala« nasipa odvodnega kanala na obeh straneh in odnesla precejšen del gozda ter obdelovalnih njivskih površin, predrla in odnesla pa je ob tem tudi železobetonsko pregrado, ki znotraj nasipov »obvladuje« pretok vode iz kanala na površine ob kanalu.

V besedi in sliki je bilo prikazano tudi vsestransko uspešno opravljeno društveno delo v letu 2012 (januarja pohod ob Muri ob Svetovnem dnevu mokrišč; marca sodelovanje na akciji Očistimo Slovenijo 2012; aprila predstavljen film Biomura (posnet v Lisjakovi strugi pri Gornji Radgoni); v začetku maja uspešen peti Dan Mure v Gornji Radgoni z udeleženimi 23 ekipami; sodelovanje na iniciativi za Biosferni park Kopački rit na Hrvaškem (ustvarjanje Amazonije Evrope); podana zahteva za preklic uredbe o rabi reke Mure za hidroelektrarne na predstavitvi DLN HE Hrastje Mota v Radencih; junija uspešni na posvetu Prihodnost reke Mure v Moravskih Toplicah; udeležba na Dimekovem spustu po Muri (PD Matica);  konec junija na Ciglarskih dnevih v Melincih (spust Murski ladjic in transparenti na mostovih čez reko Muro); julija na vlečenju vrvi v Krogu »Naj Mura teče brez ovir«; avgusta na poletnem srečanju Moje Mure (Babičev mlin v Veržeju in Gosdorf v Avstriji); na Büjraških dnevih v Ižakovcih (okrogla miza Energije reke Mure in obnovljivi viri v Pomurju); oktobra tretja obletnica Tinekovega broda na Muri v Gornji Bistrici; med letom pa še udeležba na kmečki tržnici v Gornji Radgoni, sodelovanje z Likovnim društvom Gornja Radgona na koloniji v Zgornjem Konjišču, številna srečanja z različnimi okoljevarstvenimi aktivisti in organizacijami, še zlasti z Murschutzkommitejem v Avstriji, ki se še kako zanimajo glede načrtov za gradnje hidroelektrarn na Muri, kot tudi Zeleni Avstrije in aktivisti na Hrvaškem). Ob tako bogati predstavitvi aktivnosti ni bilo težko delegatom volilne skupščine ob volitvah predsednika, upravnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča Zveze društev Moja Mura za naslednje triletno obdobje. V letih 2012 – 2015 bo Zvezo društev Moja Mura kot predsednik še naprej vodil Stojan Habjanič ob 12. članskem upravnem odboru, s sekretarjem Simonom Balažicem. Svoje zanimanje za to zvezo izražajo vedno nove organizacije in tako je tokrat bil sprejet sklep, da se v Zvezo društev Moja Mura sprejme Rafting klub Maribor, Likovno društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Radenci.


Več v Kultura in izobraževanje