»Zrela, da se predstavi širši javnosti«

Odprtje razstave slikarke Albine Kragelj v Murski Soboti, ki je ponudila na ogled 20 likovnih del večjega formata

Prlekija-on.net, sreda, 5. december 2012 ob 12:26
Odprtje razstave slikarke Albine Kragelj

Odprtje razstave slikarke Albine Kragelj

V petek, 23. novembra, je bilo v pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti odprtje razstave slikarke Albine Kragelj, ki je ponudila na ogled 20 likovnih del večjega formata. Zbralo se je ogromno število prijateljev, znancev, slikarskih kolegov, sorodnikov in simpatizerjev likovne umetnosti.

Prisotne je uvodoma nagovorila in pozdravila gospa Jasna Horvat iz PIŠK v Murski Soboti in v nadaljevanju predala besedo povezovalki prireditve gospe Silvi Vrbnjak, ki je spregovorila o življenju in slikarski poti avtorice in med drugim poudarila, da je Albina dalj časa živela na Švedskem, kjer se je tudi izobraževala in izpopolnjevala svoje likovno znanje ter se pred tremi leti vrnila v domače Radence in se s svojimi deli predstavila tudi v domačem okolju. Je članica Likovnega Društva »MAVRICA« iz Murske Sobote, »TUBA« iz Izole ter članica zavoda za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin »ARS VIVA« v Postojni. Za svoja dela je prejela več nagrad in priznanj.

Večer so s petjem prepredli ljudski pevci »VEČNICA« iz Radencev. Vnukinja Kristina in vnuk Florjan Žižek, oba učenca GŠ Slavka Osterca  iz Ljutomera pa sta nastopila z glasbenima točkama. Nato je o avtorici in njenih likovnih delih spregovoril umetnostni zgodovinar in likovni kritik gospod magister Franc Obal in med drugim dejal:
»V zadnjih dveh desetletjih se je likovna ustvarjalnost tega našega ožjega kulturnega prostora močno obogatila. K temu prispevajo tudi številni likovni ustvarjalci, ki po eni strani iz hobija, po drugi strani iz ljubezni do likovne umetnosti poklanjajo svoj čas tudi likovni ustvarjalnosti. Menim, da je ta razmah potreben in dobrodošel k temu našemu že itak bogatemu galerijskemu življenju v naši pokrajini. Zato gre tudi posebna pozornost Albini Kragelj, ki si je upala, da predstavi svojo ustvarjalnost tudi kritičnemu vpogledu in ocenitvi. Nakar sem opazil, da je stvar zrela za predstavitev širši javnosti. Ko sem pregledal njena dela sem se odločil naj ta razstava služi kot nekak pokazatelj likovnim ustvarjalcem in ustvarjalkam, torej tistim za katere pravimo, da niso akademski oziroma, da nimajo akademske izobrazbe kaj naj poskušajo odkrivati, gledati, iskati v delih Albine Kragelj in nazadnje tudi izraziti v likovnem delu

Nato je v nadaljevanju predstavil likovno pot avtorice od natančne risbe – detajl s svinčnikom, kjer je prikazano ogromno dela, vaj, izobraževanja in nato preskok v expresivno podobo v nek izraz deformacije človeškega obraza ali telesa. Potem v nadaljevanju prestop iz nevidnega predmetnega sveta v tako imenovano skrivnostno besedo, ki pomeni abstraktna likovna umetnost kar pomeni reducirati, zmanjšati, preoblikovati vidni predmetni svet v neko zamegljeno malo bolj komplicirano dojemanje predmetnega sveta.

»V Albininem likovnem izrazu se kažeta dve obliki abstraktne umetnosti. Pripovedna, ki nam v spremenjeni obliki sugerirajo neko zgodbo. Ali pa v obliki močnih barvnih polj oziroma ploskev, ki nam sugerirajo našo predstavo o tem svetu. Vidi se, da nam hoče slikarka pričarati likovno podobo v čarobnosti, srhljivosti v ljubkih potezah, ki nas malce spreletava, ko jih vidimo kako se kažejo v tej svoji strašljivosti.« Še veliko je povedal  in podrobno obrazložil njene slike, da so jih gledalci tudi lažje razumeli.

V nadaljevanju likovnega izraza Albine Kragelj je izrazil željo, da nadaljuje v iskanju še bolj jasnih ikonografij, ki bodo bližje njeni notranjosti ampak pretvorjeni v magičnost, katera nas je do sedaj in nas bo vedno očarala s svojo likovno in strukturalno pripovednostjo.

Na koncu je gospod magister Obal slikarki zaželel še dosti likovnega uspeha in ustvarjalnega navdiha. Tako se je uradni del prireditve zaključil, sledil pa je ogled razstave. Nadaljevalo se je z veselim druženjem ob dobrotah, ki so jih pripravile »KLUB PRLEŠKIH BABIC« Za dobro voljo ob kozarčku pa so poskrbeli »VINOREJA KAUČIČ« iz Ljutomera.


Več v Kultura in izobraževanje