Društvena razstava pred koncem leta

Razstavlja 31 članic in članov Likovnega društva Gornja Radgona

Filip Matko, sobota, 8. december 2012 ob 00:02
Ogled razstave

Ogled razstave

V petek, 7. decembra ob 17. uri, je potekala otvoritev zaključne društvene razstave za leto 2012 članic in članov Likovnega društva Gornja Radgona. To šteje skupno 48 udov, ki jih kot predsednica vodi Tatjana Mijatović. Le-ta je tudi govorila na otvoritvi razstave v prostorih Galerije Kulturnega doma v Gornji Radgoni. Zaključno dejanje gornjeradgonskih likovnikov v tem letu pa je s svojim nastopom obogatila Tamburaška skupina Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevec, pod vodstvom Danila Banfija.


Ta tamburaška skupina se s svojim delovanjem trudi ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želi z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev. Že kar nekaj let se uspešno predstavljajo po vsej Sloveniji v okviru Srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Leta 2008 so bili izbrani za nastop na državnem srečanju v Tolminu, ki pa se ga zaradi objektivnih razlogov niso mogli udeležiti. Leta 2009 so sodelovali na državnem srečanju v Laškem ter leta 2011 na državnem srečanju v Šentjerneju. Prav tako se udeležujejo območnih in regijskih srečanj tamburaških skupin Slovenije. V lanskem letu so bili del projekta Sozvočja Slovenije. K sodelovanju jih je povabila Jasna Vidakovič, strokovna sodelavka Javnega sklada za kulturne dejavnosti za področje ljudske glasbe. Namen projekta je bil ujeti utrip današnjega življenja ljudske pesmi in viže po Sloveniji. Rezultat projekta pa je bil izid zgoščenke, ki so jo skupaj z dvaintridesetimi ostalimi sodelujočimi predstavili lanskega maja v Ljubljani. Letos avgusta so, prav tako na povabilo Jasne Vidakovič, v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru sodelovali na Večeru ljudske glasbe. Za svoje delo so prejeli številna priznanja in zahvale, posebej pa velja izpostaviti Zlati grb občine Gornja Radgona, ki ga občina podeljuje za večletne uspehe in dosežke. Priznanje so prejeli leta 2010, ko so praznovali 100. obletnico delovanja skupine. Tamburaši si bodo tudi v prihodnje prizadevali za oživljanje in razvoj predvsem ljudske glasbe. Glede na to, da skupino uspešno pomlajujejo, se za njihov uspeh ni potrebno bati. Na otvoritvi razstave gornjeradgonskih likovnikov so zaigrali dve polki in dve ljubezenski pesmi.

Svoja dela (vsak po eno delo !) tokrat na ogled javnosti postavlja kar 31 ustvarjalk in ustvarjalcev, med njimi tudi nekateri, ki bodo člani z letom 2013: Saša Bezjak (akril na platnu »Žena«), Branko Borko (akril na platnu »Jesen med vinogradi«), Vidka Borko (akril na platnu »Abstrakcija«), Jasna Brunskole (akril na platnu »Nepozebnik v snegu«), Andreja Čuk (akril na platnu »Ginko«), Zdravko Dolinšek (akril na platnu »Mostiček«), Aleksandra Fekonja (akril na platnu »Time To Die«), Urška Fridau (svinčnik »Elvis Presley«), Matej Gider (mešana tehnika »Nosečnost«), Simona Grosman (mešana tehnika »Brez naslova«), GerhardGuttmann (akril na platnu »Alea«), Marjan Hribar (akril na platnu »Potovanje 1 - Črna gora«), Karmen Jančar (olje na platnu »Maska«), Franci Jaušovec Fric (akril na lesu »Jesen«), Robert Jurak (skulptura iz kovine »Stripovska«), Edvard Ketiš (intarzija »Čebelnjak«), PavlaKrajnc (olje na platnu »Krajina«), Zdenko Krpan (olje na platnu »Tihožitje z vrtnico in petrolejko«), Filip Matko Ficko (akril na platnu »Turniška mavrica 2«), Marko Matko Ficko (kaširana skulptura »Zimska marioneta«), Tatjana Mijatović (akril na platnu »Drevored«), Cvetka Pišek (pastel »Orel«), Vinko Prislan (olje na platnu »...Z višin«), Marija Ratnik (akril na platnu »Vinska trta«), Milena Marija Reščič (obarvana češnja »Igra«), Darko Šafarič (akril na platnu »Bosa pojdiva, dekle«), Terezija Šegula (voščenke »Sončnice«), Dana Štrucelj (akril na platnu »Gotof«), Lojze Veberič (akril na lesu »Žuborenje«), Marina Vuk (akril na platnu »Eskimček«) in Ivica Vukan (akril na platnu »Zima«). Razstava bo v prostorih Galerije Kulturnega doma v Gornji Radgoni na ogled do konca letošnjega leta.