Ambroževa maša pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Čebelarji so z mašo počastili god svojega zavetnika

Branko Košti, ponedeljek, 10. december 2012 ob 19:02
Ambroževa maša

Ambroževa maša

Pretekli teden je godoval Sveti Ambrož, zavetnik čebelarjev in voskarjev. God svojega zavetnika so v nedeljo, 9. decembra, s sveto mašo počastili čebelarji Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, ki so v letošnjem letu proslavili visok jubilej, 100 let delovanja.

V mrzlem, a čudovitem zimskem dopoldnevu, se je že pred mašo ob stojnici zbralo precej čebelarjev in se skupaj z županom Antonom Slano, pogrelo s toplimi medenimi napitki, nato so se pomaknili v toplo cerkev, ob tej priložnosti okrašeno s panji, čebelarskim orodjem in pripopmočki ter seveda medom in izdelki na osnovi čebeljih pridelkov. Na ogled so bile tudi poslikane panjske končnice mladih čebelarjev čebelarskega krožka na OŠ Sveti Jurij, s katerimi bodo sodelovali na natečaju ČZ Slovenije za najboljšo poslikavo panjske končnice.

Mašo za čebelarje je daroval župnik Boštjan Ošlaj, ki se je v tem letu včlanil med čebelarje. V zahvalo za darovano mašo so čebelarji podarili cerkvi veliko velikonočno svečo, župniku kot novopečenemu čebelarju pa košarico s čebeljimi produkti in nov panj, v katerega mu bodo spomladi naselili še čebele. V društvu namreč obstaja tradicija, da vsak novi član prejme kot darilo panj s čebelami.


Več v Kultura in izobraževanje