Razstava »Moji pogledi« v DOSOR-ju

Fotografije je prvič postavil na ogled Leon Gobec iz Maribora

Filip Matko, ponedeljek, 17. december 2012 ob 11:51
Sproščeno o razstavi po otvoritvi

Sproščeno o razstavi po otvoritvi

V razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so od 15. decembra dalje na ogled fotografije (skupno 30 del) Mariborčana Leona Gobca. Gre pravzaprav za njegovo prvo samostojno fotografsko razstavo, čeprav je nekaj fotografij letos že predstavil ob 150 letnici III. gimnazije v Mariboru.

Prav v mestu ob Dravi živeči avtor je bil rojen v Opatiji, a otroška in mladostna leta je preživel na Pragerskem. Leta 1978 je uspešno končal študij na Strojni fakulteti v Mariboru in si pridobil naziv univ. dipl. ing. strojništva. Istega leta se je zaposlil na III. gimnaziji v Mariboru, saj je že med samim študijem veliko poučeval in si s tem pridobil pedagoške izkušnje. Do danes je pridelal 36 let pedagoškega staža na omenjeni gimnaziji, kjer poučuje fiziko. Različne strokovne predmete pa predava tudi na Srednji tehnični šoli v Mariboru. Bil je še predavatelj na Ljudski univerzi, kjer je predaval tudi tujim študentom.

Kako je kot predavatelj priljubljen med dijakinjami in dijaki, so dokazali le-ti sami, dijakinje in dijaki 3. e mariborske III. gimnazije, s svojo udeležbo na otvoritvi razstave. V DOSOR-jevi razstaviščni avli je v spremljajočem kulturnem delu programa najprej nastopil duo saksofonistov iz Radelj ob Dravi: Boštjan Krapež (učenec fotografa Leona Gobca) in Blaž Starc, za njima pa še kitarista Glasbene šole iz Gornje Radgone (Tjaša Lukovnjak in Žan Bedrač), ki sta pod mentorstvom Klaudije Kovič (tudi nekoč učenka Leona Gobca), zaigrala Koncertno polonezo Maura Giulianija.

Avtorja fotografij, Leona Gobca, kot tudi njegova dela je predstavila Tatjana Mijatović, DOSOR-jeva prostovoljka za razstaviščno dejavnost, ki je med ostalim prebrala: »V Radencih seLeon Gobec javnosti predstavlja zrazstavo, ki jo je poimenoval MOJI POGLEDI. In kakšni so avtorjevi pogledi? Leon je velik ljubitelj narave in vsega lepega, kar nas obdaja. Razstavljene fotografije nas kar vabijo v naravo in opozarjajo, da svet le ni tako krut, kot se zdi. Le ozreti se je treba naokoli, veliko je tudi lepega. Ne nazadnje vsak človek sam odloča, kaj gleda in kaj vidi. Leonove fotografije napolnijo človeka z optimizmom in s tem je dosežen avtorjev namen. Čeprav se s fotografijo ukvarja že 40 let, ni podlegel pastem, ki jih ponuja računalniška fotografija. Računalniški obdelavi fotografije se izogiba, kolikor je le možno in teži k temu, da motiv predstavi čim bolj realen, stvaren, takšen, kakršen je. Kljub dolgemu fotografskemu stažu Leon fotografij javnosti do sedaj ni predstavljal. Mogoče najde izziv tudi v Likovnem društvu Gornja Radgona, h kateremu je nedavno pristopil, saj je v teh vrstah tudi nekaj fotografov.«

Ob tej priložnosti se je zbiralo tudi prostovoljne prispevke za družino iz Radenec, ki ji je požar 10. decembra letos uničil stanovanjsko hišo, zbranih je bilo 125 evrov. Razstava fotografij Leona Gobca iz Maribora bo na ogled do sredine januarja 2013.


Več v Kultura in izobraževanje