Smeh je resna stvar

Strokovna smejalna delavnica v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, sreda, 16. januar 2013 ob 11:59
Joga smeha

Joga smeha

V drugi polovici avgusta lani je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, gostovala Simona Krebs iz Maribora. Je sicer diplomirana medicinska sestra, a tudi učiteljica joge smeha z mednarodnim certifikatom, ki je razvila unikaten program izobraževanja na osnovi teorije šole dr. Madana Katarie in na osnovi svojih bogatih izkušenj in izobraževanj v smehu. Prav tako je gibberish (giberiš) terapevtka in svoje znanje ter pomen le-tega vključuje v svoja izobraževanja.

K ponovoletnemu srečanju s poslovnimi partnerji ter sodelavci je to terapevtko joge smeha ponovno povabila direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser. Zgodilo se je to v torek, 15. januarja, popoldne v večnamenskem prostoru ter učilnici v četrtem nadstropju doma. V uvodu je bil vsem predstavljen prisrčen novonastali reklamni spot DOSOR-ja, zatem pa je kar o znanstvenem raziskovanju o vplivu smeha kot dopolnilni terapiji za ohranjanje zdravja in boljšega počutja govorila gostja Simona. Sedaj že vodi Mednarodni inštitut za smeh Maribor, ki je bil lani v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvene vede Univerze v Mariboru organizator že 2. mednarodnega kongresa smeha pod delovnim naslovom »Smeh: Dopolnilna terapija«.

Preprosto lahko začnemo z igranim smehom in ponavljanjem zlogov »ho, ho, ha, ha«. Prej ko slej bomo planili v iskren smeh in ponavljanju zlogov se bo na koncu priključil še »ju-hej !«. In tako so se udeleženci torkovega srečanja mimogrede aktivno vključili ter izvajali različne smejalne vaje (...pozdrav s smehom, telefoniranje, košnja trave, ku-kuk iz jajčne lupine, pingvinčki, žlobudravščina...). Ob tem so se vsi prešerno nasmejali, globoko dihali, se nahodili, skakali in natekali po prostoru ter vsako vajo zaključili s ploskanjem in vzklikanjem »ho-ho, ha-ha-ha, ju-hej !«. Priznali so lahko, da smeh kot telovadba že po 20 sekundah smeha poviša srčni utrip ter da naše telo ne loči med iskrenim ali narejenim smehom. Delujeta oba !


Več v Kultura in izobraževanje