Ikone v Slovenskih Konjicah

Kulturno sodelovanje dveh društev, »Štajerska skupnost« in »Srečanje«

Filip Matko, ponedeljek, 21. januar 2013 ob 11:45
Obiskovalci razstave

Obiskovalci razstave

Srbsko kulturno društvo »Štajerska skupnost«, ki jo s sedežem v Mariboru kot predsednik vodi Rade Bakračević iz Radenec, je v sodelovanju s Srbsko-slovenskim humanitarnim kulturnim društvom »Srečanje«, ki mu v Slovenskih Konjicah predseduje Radovan Milić, pripravilo razstavo pravoslavnih ikon dveh avtorjev, Dušana Neškovića iz Srbije in Alimpija Košarkoskog iz Makedonije (ki ustvarja v Sloveniji). Razstavo so posvetili 1700-letnici (izdan leta 313) Milanskega edikta carja Konstantina, ki se je leta 274 rodil v Nišu.

Na otvoritvi razstave, 19. januarja v Mestni galeriji Riemer (galerija je v obnovljeni meščanski hiši v osrčju mestnega jedra) v Slovenskih Konjicah, so se zbrali številni obiskovalci iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Makedonije. Tem je slikarja Dušana Neškovića in njegove ikone predstavil Rade Bakračević, a Alimpije Košarkoskog in njegovo delo pa slikar in novinar Drago Medved. Ob navdušenju nad umetniškimi deli so vsi pozdravili tudi novico, da je Kulturno zgodovinski center »Srbska krona« pred časom predsednika Srbsko-slovenskega humanitarnega kulturnega društva »Srečanje« v Slovenskih Konjicah, Radovana Milića, proglasilo za srbskega viteza.

Svoje navdušenje nad ikonami ter o povezovanju pravoslavne in rimokatoliške vere je na otvoritvi razstave govoril župnik Janez Furman. Njemu je tudi pripadla čast, da je odprl razstavo, ki bo na ogled mesec dni, do 20. februarja. Je pa svoj čar otvoritvi razstave dodal pravoslavni duhovnik Wadie Kidess iz Sirije, ki je pel pravoslavne pesmi v srbskem, grškem in sirijskem jeziku.

V Mestni galeriji Riemer v Slovenskih Konjicah bo meseca junija letos pripravila samostojno razstavo svojih del Tatjana Mijatović iz Radenec, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje