Občni zbor društva VTC 13

Na občnem zboru so sprejeli ambiciozni program dela za leto 2013

Branko Košti, petek, 8. marec 2013 ob 22:15
Občni zbor društva VTC 13

Občni zbor društva VTC 13

Društvo vinsko turistične ceste Srednje Slovenske gorice (društvo VTC 13), deluje na območju štirinajstih slovenjegoriških občin. Poglavitni namen društva je povezovanje občin, društev, ponudnikov in drugih zainteresiranih ob VTC 13, z namenom izobraževanja, promocije, trženja in prenosa koristnih informacij in izkušenj na področju organizacije in vzpodbujanja družabnih in kulturnih prireditev. Prizadeva si za razvoj turizma na območju VTC 13 ter prepoznavnost območja doma in v tujini.

Člani društva, v katerega je vključeno tudi Društvo vinogradnikov Mala Nedelja in nekateri njegovi člani, so se v četrtek, 7. marca, zbrali v Gostišču Žinko v Moravcih na rednem letnem občnem zboru. O pestrem delovanju društva v preteklem letu je poročal predsednik Simon Toplak. Povedal je, da so v začetku leta v ptujski grajski kleti predstavili enega največjih in najstarejših lesenih sodov, velikana s prostornino 40.410 litrov, katerega so preselili iz stare ptujske kleti. Sod predstavlja izjemno veliko pridobitev za muzejsko vinarsko zbirko, je pa tudi reprezentativni primer reševanja kulturne dediščine. Za vino v tem sodu bodo skrbela društva vinogradnikov z območja VTC 13, v zameno pa lahko vsako društvo v kleti organizira kak svoj dogodek.

V oviru Primusovih vinskih zgodb je bila v februarju predstavljena Vinsko turistična cesta VTC 13.

Na devetem grajskem ocenjevanju vin iz Srednjih Slovenskih goric in Haloz, na katerem pridelovalci lahko sodelujejo z vini, ki so na predhodnih društvenih ocenjevanjih dosegla s pravilnikom predpisano število točk, je bilo ocenjenih doslej največ, kar 115 vzorcev vin, iz česar je razvidno, da ocenjevanje vinogradnikom veliko pomeni, je pa tudi rezultat dobrega dela predsednikov društev, ki poskrbijo za vzorce svojih članov in so na ocenjevanju tudi prisotni. Ocenjevanje in Grajski vinski praznik povezujejo z društvom Cesarsko kraljevi Ptuj, zato so v letu 2012 prvič izvedli izbiro knezovega vina. Vino si je izbral knez društva Cesarsko kraljevi Ptuj po končanem strokovnem m ocenjevanju izmed vin, ki so postala prvaki med posameznimi kategorijami. Naziv Prvo knezovo vino je prejelo vino Vinogradništva Horn iz Moravec.

V juniju so skupaj z društvom Cesarsko kraljevi Ptuj organizirali deveti grajski vinski praznik in desete ptujske grajske igre ter ob tej priložnosti podelili priznanja in diplome za nagrajena vina ter glinene amfore prvakom vin. Posebej se je predstavila občina Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je tudi financirala izdajo biltena z vsemi podatki z ocenjevanja.

Skupaj s partnerji MO Ptuj in društvom Cesarsko kraljevi Ptuj, so izvajali projekt Spoznavanje vin in življenja v srednjem veku. V projekt so bile vključene kulinarične delavnice o posodobljenih srednjeveških jedeh, lončarske delavnice, razvoj blagovne znamke Knezovo vino, izdelali so katalog vinarjev, izvedli vinski večer na ptujskem gradu in grajske igre. Projekt, katerega vrednost je bila 15.230 evrov, so prijavili na razpis LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in slovenskih goricah in bili pri kandidaturi uspešni.

Člani društva VTC so svoja vina predstavili tudi v Nemčiji na Burgfestu v kraju Burghaus.

Skupaj s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož so v grajski vinski kleti pripravili Martinovanje na muzejski način, na katerem je društvo predstavilo mlada vina z območja slovenskih goric. Ob prazniku Občine Ljutomer so društvo VTC 13 v Ljutomeru predstavili vinogradniki DV Mala Nedelja.

Predsednik Simon Toplak se je ob koncu poročila za pomoč in sodelovanje zahvalil predsednikom društev vinogradnikov, kmetijski svetovalni službi pri KGZ Ptuj, društvu Cesarsko kraljevi Ptuj in Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož, še posebej pa županu Občine Sv. Jurij ob Ščavnici za finančno pomoč.

Na občnem zboru so sprejeli ambiciozni program dela za leto 2013. Poleg že ustaljenih aktivnosti, kot so organizacija in izvedba grajskega ocenjevanja vin iz slovenskih goric in Haloz, organizacija in izvedba grajskega vinskega praznika in grajskih iger, udeležbe na Burgfestu v Burghausu, bodo nadaljevali z izvajanjem projekta širitve VTC 13, v sklopu katerega bodo organizirali delavnice za ponudnike, dopolnili promocijski film in izdelali spletno stran društva. Nadaljevali bodo tudi projekt Spoznavanje vina in življenja v srednjem veku, saj morajo večino aktivnosti zaključiti v letu 2013.


Več v Kultura in izobraževanje