Dr. Karla Grossmann?

Je najbolj znani prleški filmar moški ali ženska?

Prlekija-on.net, sreda, 10. april 2013 ob 13:445
Tabla, ki označuje pot do rojstne hiše dr. Karola Grossmanna

Tabla, ki označuje pot do rojstne hiše dr. Karola Grossmanna

Tokrat nam je bralec poslal informacijo in fotografijo o tabli, ki označuje pot do rojstne hiše dr. Karola Grossmanna. Kot je zapisal, iz table ni prav razvidno, ali je najbolj znani prleški filmar bil moški ali ženska.

Ob tem je zapisal: "Na križišču pri Drakovcih, kjer glavna cesta zavije desno proti Sv. Juriju, levo pa vodi odcep proti Drakovcem, stoji tabla, ki označuje pot do rojstne hiše našega velikega prleškega rojaka ter avtorja prvega slovenskega filmskega zapisa, dr. Karola Grossmanna.

Vse lepo in prav, vendar malce bolj pozorno oko takoj zazna kar očitno slovnično napako v sklanjanju priimka prleškega filmarja, zaradi česar morda nekateri mimoidoči (še posebej morda tisti manj poučeni) dobijo napačen vtis, da je spoštovani dr. Grossmann bil pravzaprav - ženska! Po slovenski slovnici se namreč moška imena in priimki vedno sklanjajo, ženski pa ne. V tem primeru bi bilo pravilno "ROJSTNA HIŠA DR. KAROLA GROSSMANA", tokrat pa človek kaj hitro pomisli na to, da je v bližnji hiši bila rojena dr. Karla Grossmann.

Smerokaz, ki označuje pot k hiši našega znanega prleškega rojaka je vsekakor dobrodošel in uporaben. Nič pa ne bi bilo narobe, če bi se pobudnik pred postavitvijo le-tega v bližnji osnovni šoli pri učiteljici ali učitelju slovenskega jezika pozanimal o pravilnosti napisa in o sklanjanju lastnih imen. Tako bi se morda izognil kakšnemu skritemu posmehu ali hudomušni opazki kakšnega bolj pozornega in pronicljivega opazovalca. Dobro bi pa bilo omenjeno napako v prihodnosti tudi popraviti!
"

Po naših informacijah ta tabla tam stoji približno od leta 2005.


Več v Kultura in izobraževanje