Prleška kultura Prekmurcem

Grossmann 2008

Prlekija-on.net, petek, 27. junij 2008 ob 12:33
Prleška kultura Prekmurcem

Prleška kultura Prekmurcem

Na ljutomerskem območju se je v prejšnjem tisočletju rodilo mnogo pomembnih Slovencev, ki so v času svojega življenja veliko pomenili, ne samo na območju tedanje države, ampak tudi v tujini. Jezikoslovci, duhovniki in izumitelji, ki so zaznamovali že obdobje pred prvo svetovno vojno, spomin na nje pa je še vedno živ. Ljutomerska gimnazija se ponaša s Francem Miklošičem, prenovljeni Glavni trg v Ljutomeru bo v kratkem krasil kip Radoslava Razlaga, v zadnjih letih pa se najbolje "prodaja" Karol Grossmann. Njegov prvi slovenski filmski zapis, ki je nastal prav v Ljutomeru, je šele v tem tisočletju vzpodbudil k resnemu projektu, prepoznavnemu daleč naokrog.

Skupina prleških zanesenjakov se je pred štirimi leti lotila priprave festivala, ki ga je večina gledala nekako postrani in mu ni pripisovala pomembnejše veljave, predvsem glede promocije Grossmanna in tudi same prleške prestolnice z okoliškimi vinorodnimi griči. Vendar je Grossmannov filmski festival, ki so mu ob drugi izvedbi dodali še vinski festival, postal eden prepoznavnih projektov v tem delu države. Festivalski teden v Prlekijo privabi številne novodobne filmarje, tudi iz tujine, organizator gosti priznane svetovne režiserje in producente, obiskovalci pa si z zanimanjem ogledajo njihove stvaritve. Prlekija, ki je v svetu znana kot zakladnica odličnih belih vin, ob filmskem festivalu pridobi dodano vrednosti, ena najpomembnejših gospodarskih panog v regiji, turizem, pa takrat zacveti. Prleški vinarji pa tudi gostilničarji imajo v času festivala izredno priložnost na domačem dvorišču predstaviti vse svoje dobrote, ob pokušini teh pa tudi tujci spoznajo, zakaj se jim je tako težko upreti. In na račun filmskega festivala je na drugi konec Slovenije, pa tudi preko meja, romala marsikatera buteljka, povečini pa kar cel karton vrhunskega belega vina.

S četrto izvedbo Grossmannovega festivala filma in vina, ki bo letos med 9. in 16. avgustom, želijo organizatorji del prleške kulture in tradicije prenesti k najbližjim sosedom, Prekmurcem. Del filmskega programa bo namreč predstavljen v Murski Soboti, kar pa je znova botrovalo temu, da je festival dobil svoje nasprotnike. Pri nekaterih se namreč pojavlja pomislek, da bo Ljutomer v kratkem ta pomembni festival izgubil. V podzavesti je selitev številnih pomembnih projektov z desnega brega Mure na levega in centralizacija, povezana s prekmursko prestolnico, Mursko Soboto. Vendar organizatorji zagotavljajo, da gre le za širitev projekta, ki s tem dobiva posebno razsežnost, obenem pa izključujejo vsakršno možnost, da bi festival v prihodnjih letih v celoti odromal preko reke Mure. Grossmann je doma v Ljutomeru in tega se zavedamo, sporočajo organizatorji festivala, ki bodo letos poleg "očeta sodobnega Hollywooda" Rogerja Cormana v prleški prestolnici gostili tudi svetovno znanega šahista Anatolija Karpova.