»Moj atelje je narava«

Pavla Krajnc razstavlja v Radencih, pa tudi v Jarenini

Filip Matko, sreda, 14. avgust 2013 ob 12:53
Razstava v DOSOR-ju

Razstava v DOSOR-ju

Od petka, 8. avgusta, je v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, na ogled likovna razstava del, olj na platnu, dolgoletne članice Likovnega društva Gornja Radgona ter Likovnega društva Mavrica v Murski Soboti, kot tudi vodje likovne sekcije pri Društvu upokojencev Gornja Radgona Pavle Krajnc, ki je doma iz Male Nedelje pa tudi v Gornji Radgoni. Avtorica je razstavo naslovila »Krajine«, kajti večkrat sama rada pove: »Moj atelje je narava«.

Na otvoritvi razstave ob 18.30 je o umetnici in njenem ustvarjanju govorila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, ki v DOSOR-ju kot prostovoljka skrbi za razstave v razstaviščni avli. Med ostalim je dejala: »Slikarka je bila rojena v Vodicah pri Ljubljani, trdna volja po izobraževanju pa jo je po končani osnovni šoli vodila na kamniško gimnazijo, kamor se je vpisala brez vedenja staršev. Najprej je želela študirati arhitekturo, a se je preusmerila na študij agronomije. Ta odločitev ji je začrtala življenjsko pot, saj je v študentskih letih spoznala Milka Krajnca, se z njim kasneje poročila ter se za njim preselila na Štajersko. Prva njena služba je bila na Vrtnariji v Kamniku, v Gornji Radgoni je bila zaposlena v Kmetijskem kombinatu, pred upokojitvijo pa jo je poklicna pot zanesla še v LEK Lipovci. Energična ženska, kot je Pavla, seveda tudi v pokoju ne miruje. Z upokojitvijo se je pričelo njeno novo obdobje, kajti v Pavli je zmeraj tlela želja po slikanju, želja po tem, da prenese na platna lepote naše domovine. Pričela je slikati. Manko je nadomestila z nekajletnim obiskovanjem slikarske šole akademskega slikarja Mirka Rajnarja v Murski Soboti. V svojih krajinskih slikah je združila svojo nagnjenost do arhitekture, saj se na slikah odlično znajde v prostoru in perspektivi...« V kulturnem delu programa na otvoritvi razstave je na klavir igral profesor Berislav Budak iz Radenec, ki je bil pobudnik za ustanovitev društva Zdravje in glasba Radenci (www.zdravjeglasba.si), kajti je profesor klavirja, orgel, korepetitor in glasbeni svetovalec.

Pavla Krajnc je od leta 2004 članica Likovnega društva Gornja Radgona, kjer je trenutno podpredsednica in je izredno ustvarjalna. Vedno najde dovolj dragocenega časa in energije, da sodeluje na društvenih likovnih delavnicah in kolonijah, čeprav z možem Mirkom živi v Mali Nedelji, kjer upravljata manjše posestvo. Letos pomladi je Pavla Krajnc bila zelo uspešna v okviru razpisa »Zlate palete 2013« pri Zvezi likovnih društev Slovenije. V okviru tematske razstave »Realizem« je bila aprila na državno razstavo v Tržiču izbrano njeno delo - olje na platnu »Voda - vir življenja«. V razstaviščni avli DOSOR-ja je do konca tega meseca ter še v prve dni septembra na ogled kar 18 njenih slik.

Ni pa to edina razstave te plodovite likovne umetnice v tem času. Na društveni razstavi v Methansovi hiši na Zgornjem Dražen Vrhu ima razstavljeno delo »Krik v tišini«, nastalo po motivu »Krik« slikarja Edwarda Muncha, leta 1893. A 15. avgusta bodo ob 12. uri odprli razstavo njenih del tudi v Jarenini, v prostorih tamkajšnjega Kulturno umetniškega društva Kajuh Jarenina. Slednja njena samostojna razstava sodi v sklop prireditev »Velika gospojnica« v Občini Pesnica.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje