Česnek iz Prlekije rešuje krizo slovenskega česna na trgovskih policah

Kmetijsko gospodarstvo PanOrganic je prepoznalo potencial v pridelavi slovenskega česna in ga danes prodaja v večje slovenske trgovine pod blagovno znamko »Česnek«

Prlekija-on.net, petek, 23. avgust 2013 ob 19:32
Zadnja leta je opazno močno pomanjkanje slovenskega česna pri slovenskih trgovcih. Po eni strani gre za precej negativno posledico za potrošnike, ki so doslej lahko kupovali predvsem uvoženi česen, ker slovenskega ni oziroma ga do letos ni bilo toliko, po drugi strani pa ta manko predstavlja odlično poslovno priložnost za kmetovalce. Kmetijsko gospodarstvo PanOrganic je prepoznalo potencial v pridelavi slovenskega česna in ga danes prodaja v večje slovenske trgovine pod blagovno znamko »Česnek«.

Česnek v KMG PanOrganic pridelujejo na 15 hektarjih prleških in delno tudi prekmurskih površin, kjer so ostanki Panonskega morja pustili idealne razmere za kmetovanje. Na rodovitnih površinah tako uspeva kakovosten, slovenski česen. To pomeni, da se bomo s svežim česnom lahko oskrbovali vse do prvih mesecev leta 2014, saj napredna tehnologija skladiščenja omogoča dolgotrajno življenjsko dobo česna. Kljub najnovejši mehanizaciji pa določene stvari še zmeraj opravljajo tradicionalno – vsak česen je očiščen ročno, kot so to počeli nekoč. Česen je dobavljiv pri dveh večjih slovenskih trgovcih, kmalu pa ga lahko pričakujemo še v drugih. Zaradi kratke distribucijske poti pride na trgovske police še svež, z vsemi značilnimi lastnostmi in hranljivimi snovmi.

Pri pridelovanju česna sodelujejo številni strokovnjaki
Kakovost česna se torej zagotavlja z ustrezno pripravljenimi površinami, skladiščenjem in najnovejšo tehnologijo, o čemer pričata tudi pridobljena certifikata. Česnek je pridelan po načelu integrirane pridelave in ima certifikat Global G.A.P., ki je sinonim za dobro kmetijsko prakso, KMG PanOrganic pa je šele 4. kmetijsko gospodarstvo na svetu, ki poseduje takšen certifikat. Pri pridelovanju česna sodelujejo tudi številni strokovnjaki s področja zelenjadarstva iz Francije in ga. Miša Pušenjak iz KGZS Zavoda Maribor, ki pripomorejo h kakovostnemu pridelku.

Pomanjkanje slovenskega česna pri slovenskih trgovcih je eden izmed glavnih razlogov za razvoj zgodbe o »Česneku«. Uvoženi česen ima precej slabši okus, manj izrazit vonj in veliko manj hranljivih snovi, ki so zelo pomembne za kvaliteto česna ter ne nazadnje za njegove zdravilne lastnosti. Kakovostno pridelan česen namreč lajša razne tegobe in blagodejno vpliva na zdravje ljudi – vsebuje številne vitamine, je antibiotik, antiseptik, niža holesterol ter krvni tlak itn.

Na policah kmalu tudi borovnice in goji jagode
Pridelava slovenskega česna je pomembna tudi z razvojnega vidika, saj oživlja stagnirano kmetijstvo v Pomurju. Zaradi urbanizacije in bega (mladih) možganov stopnja kmetovanja z leti upada, kar v KMG PanOrganic skušajo obnoviti in spremeniti s pomočjo inovativnih ter alternativnih načinov v kmetijstvu. KMG PanOrganic sestavlja majhna skupina mladih, ambicioznih posameznikov, ki so strokovnjaki na področju najnovejših tehnologij pridelave in predelave, marketinških ter poslovnih pristopov, spremljajo novosti na področju zelenjadarstva, standarde in trende v kmetijskem sektorju. V prihodnosti imajo v KMG PanOrganic še velike načrte, saj so za jesensko sajenje česna pripravili kar 35 hektarjev zemljišč. Prav tako so že pripravljene obdelovalne površine za borovnice in goji jagode, ki jih lahko kmalu pričakujemo v slovenskih trgovinah.

Več informacij lahko najdete na panorganic.si.


Več v Gospodarstvo