Nova krušna peč za peko prleških kulinaričnih jedi

Krušna peč je prava umetnina v večnamenskem prostoru v novem vaškem domu

Jože Žerdin, sobota, 21. september 2013 ob 12:162
Jožica Berden

Jožica Berden

V Babincih v Prlekiji je aktivno Turističnno kulturno društvo Babinci, ki ga vodi predsednica Jožica Berden. V društvu so pred leti začeli s projektom 2000 zlatih zrn za novo tisočletje, katerega z leti nadgrajujejo, vanj pa se vključujejo tudi kulturna in druga društva po Sloveniji.

V tej prleški vasici, ki je še vedno kmečko usmerjena, so ponekod v starih kmečkih hišah ostale krušne peči, kjer so babice pekle najrazličnejše prleške kulinarične jedi. To tradicijo pa danes ohranjajo v Kulturno turističnem društvu Babinci, ki so se odločili, da v novo zgrajenem vaškem domu, zgradijo novo krušno peč. Za društvo kot za vas je nova krušna peč velika pridobitev, kajti v njej že nekaj časa pečejo najrazličnejše jedi, kot kvasenice, postržjače, krapce in druge jedi ter seveda domač kruh. Jedi se v krušni peči pečejo za različne prireditve v vasi Babinci ali za druge priložnosti.

Nova krušna peč je dokaj velika saj se v njej lahko naenkrat peče 16 kolačev 2 kilogramskega kruha. Peč je sezidal pečarski mojster, tudi član Kulturno turističnega društva Babinci Branko Dolamič. Krušna peč je prava umetnina in v večnamenskem prostoru v novem vaškem domu se ob njej lahko tudi grejejo obiskovalci prireditev, ki jih pripravlja KTD Babinci. Ob peči je tudi lesena klop ob kateri se lahko, ko se v peči peče kruh posedi in toplota krušne peči oddaje toploto.

Za gradnjo nove krušne peči so se odločili z namenom, da bi kanček nekdanjega domačega utripa ob krušni peči prinesli v vaški dom, kar jim je tudi uspelo. Na področju domače kulinarike so v Babincih znani daleč naokrog po Prlekiji. Tako so že imeli organiziranih nekaj kulinaričnih delavnic, kot je peka kruha in pogač in iz krušne peči je dišalo daleč naokrog. Tudi v tem prihajajočem jesensko-zimskem času bodo v novem vaškem domu pripravili delavnice, oziroma izobraževanje s področja priprave in peke kruha in pogač. Na sliki ob novi krušni peči je predsednica KTD Babinci Jožica Berden. Pri izgradnji doma so s svojim delom sodelovali vaščani Babincev, domači gasilci, donatorji in občina Ljutomer, izgradnjo krušne peči pa je financiral LAS Prlekija.


Več v Kultura in izobraževanje